V těchto měsících probíhá pečlivé plánování toho, jak bude v příštích desetiletích vypadat jih Prahy. Institut plánování a rozvoje řeší územní studii pro lokalitu v okolí budoucích stanic metra Libuš a Písnice. V rámci této akce se uskutečnila i plánovací vycházka s místními obyvateli, která je jednou z forem zapojení veřejnosti do celého dění.

„Řešily se plánované záměry investorů, také jsme se snažili určit místa, kde by mohla v budoucnu proběhnout výstavba v návaznosti na posílení veřejné dopravy metrem D. Jelikož očekáváme díky výstavbě metra zvýšený zájem investorů, město se snaží předejít chaosu a nekoncepčnímu rozvoji právě uzemní studií, která dopředu zafixuje, jak by se měla oblast vyvíjet,“ vysvětlil potřebu pro vznik odborného dokumentu Jiří Jaroš z IPR.

Studie se zaměří na celou oblast komplexně; součástí tak bude také doplnění veřejné vybavenosti a služeb, mezi které patří školy, školky, sportoviště, hřiště, náměstí, ulice, doprava, parkování, zeleň či práce s dešťovou vodou.

Podle starosty Prahy-Libuš Jiřího Koubka je právě účast veřejnosti jednou z podmínek radnice pro odevzdání vyhotovené studie stanice metra D Písnice. Tu zpracuje externí dodavatel, který vzešel z veřejné soutěže. „Do participace musí být zapojena městská část, majitelé pozemků a občané,“ uvedl starosta.

Detailní rozbor celé lokality

Institut plánování a rozvoje se snaží budoucí vzhled v okolí stanic nového metra pojmout co nejvíce z pohledu „obyčejného obyvatele“. „Ptáme se na problémy s parkováním, nedostatek zeleně, vybavenosti a služeb. Zajímá nás, kudy si lidé zkracují cestu, kudy jezdí na kole nebo proč nejezdí na kole. Kam vodí děti do školy, jestli je vozí autem a jak by se cesta do školy měla změnit. Kde venčí psy nebo kam chodí nakupovat,“ nastínil Jiří Jaroš, že jde skutečně o obří porci informací, se kterou je třeba nakládat.

Stanice metra D Písnice se bude nacházet před vietnamskou tržnicí Sapa v místech, kde dnes stojí autobusová zastávka Sídliště Písnice. Návrh územní studie má být hotový na jaře příštího roku.

Na začátku léta 2019 návrh vystavíme a budeme ho znovu konzultovat s veřejností. Obyvatelé nám dají zpětnou vazbu, jestli jsme jejich podněty zapracovali dle jejich představ. Poté budeme územní studii dokončovat. Zhruba v září bychom mohli mít územní studii hotovou, což do budoucna zafixuje podobu území,“ dodal k tématu Jiří Jaroš z Institutu plánování a rozvoje.

Fotogalerie
7 fotografií