Do Prahy dorazil mráz, se kterým je potřeba počítat každou nadcházející noc. V některých případech se rtuť teploměru přes nulu nepřehoupne ani přes den. Magistrát proto na vývoj situace reaguje tím, že začal poskytovat nocleh bezdomovcům za tolerantnějších podmínek. V tomto případě totiž jde o humanitární pomoc, nikoliv sociální služby, a tak je změna režimu možná.

„V době mrazů lze odpustit poplatek za nocleh, upouští se od nutnosti legitimovat se. Dá se snížit práh na vstup pod vlivem alkoholu, ale ne donekonečna,“ uvedla radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Pokud je bezdomovec příliš opilý, situaci řeší zdravotnická zařízení.

Dalším prahem pro vstup do nocleháren je citová vazba na psa, bez kterého lidé bez domova nechtějí nikam jít. Pro tuto situaci se chystá pilotní řešení, které by mělo vést k tomu, že i v takovém případě se budou smět bezdomovci před mrazem schovat do tepla. Podle ředitele odboru zdravotnictví pražského magistrátu Tomáše Klineckého však v tomto případě zatím nepanuje odborná shoda pro dané řešení, nelze ho tudíž ještě definitivně oznámit.

Někteří stejně nepřijdou

„Někteří klienti nechtějí využívat nocleháren, protože jim je ve stávajícím příbytku nebo lokalitě jejich slovníkem řečeno „dobře“. Dalším důvodem může být přítomnost psa. V tuto chvíli nejsme schopni se o zvířata postarat,“ uvedl ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján, podle kterého často bezdomovci také chtějí spávat v režimu „žena s mužem“, což není možné, protože v noclehárnách fungují oddělené sekce.

Celoroční kapacity pro nocleh činí 450 lůžek, bezdomovců ale jsou na území Prahy tisíce. V případě zimního režimu se proto zpřístupňuje dalších 350 míst k přespání, v případě potřeby se pak mohou denní centra překlopit do nočního režimu, čímž vzniknou další kapacity. „Dále jsme schopni modulovými stany navýšit kapacitu na neomezený počet,“ prozradil k případnému krizovému řešení Tomáš Ján.

Tyto stany mohou vzniknout do 24 hodin od rozhodnutí o jejich zřízení, zatím však není určeno jejich přesné umístění. Pro potřeby řešení otázky bezdomovců během mrazu vznikla na magistrátu nová pracovní skupina, která i problematiku případného konkrétního umístění stanů v současnosti řeší. Podle radní Mileny Johnové se předpokládá, že ještě v průběhu této zimy vzniknou na pracovní skupině nová řešení, která přejdou do praxe.