Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Gordon a Paddy: Napínavé dobrodružství ze severu, tentokrát výhradně pro děti

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. listopadu 2018
12:00

Kdo jsou Gordon a Paddy? Především hrdinové švédského animovaného filmu pro děti. Ropušák a myška v příběhu plném dobrodružství i sněhu, postavičky oblíbené stejně jako náš krteček. Nyní je mohou poznat i malí čeští diváci.

Severské příběhy se pořád těší velkému zájmu knihomolů i filmových a seriálových diváků. Tentokrát jsou ale na řadě ti nejmenší. Ve filmu Gordon a Paddy mohou od 6. prosince sledovat příběh dvou zvířecích lesních detektivů – stárnoucího ropušáka Gordona a mladé myšky Paddy. Film byl natočen podle knížek švédského spisovatele Ulfa Nilssona (69), autora více než stovky dětských titulů. Snímek si ponechává měkkost výtvarného stylu předlohy, kterou ilustrovala Gitte Spee (67). Jejich knížky milují všechny švédské děti stejně jako ty naše krtečka.

Gordon a Paddy: Napínavé dobrodružství ze severu, tentokrát výhradně pro děti přichází do českých kin 6. 12. 2018. Gordon a Paddy: Napínavé dobrodružství ze severu, tentokrát výhradně pro děti přichází do českých kin 6. 12. 2018. | Pilot Film

Gordon i Paddy jsou zdánlivě nejzvláštnější dvojicí policistů, která se ve svém rodném lese musí vypořádat s nejedním zločinem. Z krádeže ořechů veverčáka Valdemara je přitom zprvu málem obviněna samotná Paddy! Coby zkušený policista však Gordon brzy zjistí, jak se věci mají, a posléze v Paddy nachází skrytý potenciál. Rád by ji dokonce učinil svou nástupkyní na místo policejního velitele. Jak se však ukáže, jeho poslední případ s ořechy nebyl zdaleka tak nebezpečný jako první velká zkouška velitelky Paddy. Když se jednoho dne rodině veverek ztratí syn a pohřešovaný je i malý zajíček (o ztraceném vejci páru strak ani nemluvě), musí se Paddy postavit svému strachu z nejobávanějšího obyvatele malebného lesa – lišky. Opravdu je však liška původcem všeho zla, jak Gordon tvrdil?

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Gordon a Paddy: Napínavé dobrodružství ze severu, tentokrát výhradně pro děti přichází do českých kin 6. 12. 2018. • TRAILER  - Pilot Film
Video se připravuje ...

Zajímavostí pro dospěláky určitě je, že v originále Gordona namluvil oblíbený Stellan Skarsgård (67), jehož jsme mohli vidět v obou roztančených filmech Mamma Mia! (2008 a 2018), ve snímcích jako Thor (2011) nebo Muži, kteří nenávidí ženy (2011). Paddy pak herečka Melinda Kinnaman (47), sestra známého herce Joela Kinnamana (39). Tu u nás znají především milovníci severských seriálů Modus smrti (2015 a 2017) nebo Most (2015). V českém znění pak mluví zvířátka hlasy Zdeňka Bureše, Lenky Janíkové, Pavla Vacka, Ivany Milbachové či Kateřiny Mendlové – Horáčkové.

Gordon a Paddy: Stellan Skarsgård a Melinda Kinnaman (zprava) namluvili originální znění. Gordon a Paddy: Stellan Skarsgård a Melinda Kinnaman (zprava) namluvili originální znění. | Pilot Film

Jak prozradil český distributor, půvabný film pro malé diváky, v němž – jako v každé správné pohádce – zvítězí dobro nad zlem, okouzlil i diváky letošního Berlinale, kde byl nominován v sekci Generation Kplus - Best Film, a na Hamburgském filmovém festivalu. V pražském Kině Pilotů se na něj můžete podívat v předpremiéře 1. a 2. prosince, kde k němu budou připraveny tradiční vánoční dílničky pro malé milovníky filmů, stromeček a sváteční atmosféra.

Gordon a Paddy

Animovaný / Fantasy

Česká premiéra: 6. 12. 2018, Pilot Film

Švédsko, 2017, 62 min

Režie: Linda Hambäck

Scénář: Jan Vierth

Kamera: Gabriel Mkrttchian

Hudba: Martin Landquist

Hrají: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman a další. V českém znění: Zdeněk Bureš, Lenka Janíková, Pavel Vacek, Ivana Milbachová, Kateřina Mendlová – Horáčková a další.

Zobrazit celou diskusi