Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Válečný stav už platí, řekl Porošenko. USA i Česko vyzvalo občany, aby nejezdili na Ukrajinu

Autor: ČTK, ula - 
27. listopadu 2018
22:38

Ukrajinský prezident Petro Porošenko znovu upravil platnost vyhlášení válečného stavu, který podle jeho pondělního výnosu schváleného parlamentem měl začít platit ve středu ráno v 08:00 SEČ. Prezident dnes oznámil, že válečný stav už platí, a to od pondělí 26. listopadu. Důvod změny Porošenko nevysvětlil. Americké úřady dnes varovaly občany USA, aby přehodnotili své případné cesty do ukrajinských oblastí. České ministerstvo zahraničí na svém webu upozorňuje, že ukrajinské orgány mají pravomoc omezit pohyb osob. Lze předpokládat zvýšenou činnost bezpečnostních složek.

„Zákon, kterým byl schválen prezidentský výnos, stanoví délku platnosti (válečného stavu) 30 dnů. Účinnost skončí, pokud si pamatuji, 26. prosince. Když jsem mluvil (v pondělí v parlamentu), bylo tam jiné datum, teď ale platí 26. prosince. Proto režim válečného stavu platí od 26. listopadu,“ řekl Porošenko.

S návrhem na vyhlášení válečného stavu přišla krátce po incidentu v Kerčském průlivu ukrajinská bezpečnostní rada s tím, že opatření začne platit okamžitě na celém území státu a potrvá 60 dnů. V pondělí prezident po vydání svého výnosu o zavedení válečného stavu uvedl, že doba platnosti bude jen třicetidenní, tedy o polovinu kratší kvůli blížícímu se termínu prezidentských voleb. S nimi válečný stav nesmí kolidovat.

Týž den Porošenko upřesnil, že válečný stav nebude platit celostátně, ale jen v deseti z 24 ukrajinských oblastí, a to od středečního rána. Podle dnešního prezidentova prohlášení se územní rozsah mimořádného režimu nemění, ale válečný stav už fakticky dva dny platí.

Některá ukrajinská média dnes přinesla názor právních expertů, podle nichž začne válečný stav úředně platit až po vydání zákona v úředním věstníku Urjadovyj kurjer. Ještě předtím musí zákon kromě prezidenta stvrdit podpisem i šéf parlamentu Andrij Parubij, který je dnes v Bruselu. Podepsat ho má ve středu.

Ukrajinské úřady zatím neoznámily, do jaké míry bude prezidentský dekret bezprostředně ovlivňovat život Ukrajinců. Informovaly pouze o tom, že v regionech se zvláštním režimem budou vytvořeny vojenské správní orgány.

Video  Ruské jednotky obsadily základnu Belbek.  - Reuters
Video se připravuje ...

USA i Česko: Nejezděte na Ukrajinu

Americké i české úřady při hodnocení situace na Ukrajině shodně upozorňují, že zatím není úplně jasné, jak bude nové nařízení ovlivňovat život v regionech, kde má válečný stav platit. Ministerstvo zahraničí USA doporučuje přehodnotit plány na cesty do těchto oblastí a předpokládá posílení policejního dohledu. Je třeba počítat s nečekanými uzavírkami ulic, návštěvníci by se měli vyhnout případným demonstracím. „Rozhlížejte se a buďte bdělí,“ píše velvyslanectví.


České ministerstvo zahraničí uvádí, že ukrajinské úřady budou moci omezit pohyb osob. „Dá se předpokládat zvýšená činnost bezpečnostních složek. Zatím není jasné, v jaké šíři budou jednotlivá ustanovení uvedeného zákona aplikována. Žádná rozhodnutí v tomto směru nebyla v tuto chvíli zveřejněna,“ uvádí web českého ministerstva, které cestovatelům doporučuje registrovat se v databázi DROZD.

Video  Ukrajina hoří, násilí eskaluje: Stovky raněných!  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...


zvonik54 ( 28. listopadu 2018 18:12 )

Pán Porošenko, jak vy k my, tak my k Vy...

Taurus70 ( 28. listopadu 2018 07:06 )

Ted uz Porosenkovy zbyva kulka vlastni rukou nebo ho vlastni lidi povesi nezavidenihodna volba.Zapad nevi co delat kdyz u Uk byli prokazatelne agenti .😦😦

kristinn ( 27. listopadu 2018 23:28 )

Tisíce ozbrojených ukrajinských vojakov (píše sa okolo 30 000) dezertovalo v poslednej dobe (nie od posledného konfliktu! do Ruska, nechcú bojovať, ale vojna medzi Ruskom a Ukrajinou nebola nikdy taká skutočná, ako teraz. Stanné právo bude mať vplyv na všetkých obyvateľov Ukrajiny. Môžu byť okrem iného obmedzené ich práva a slobody, môže dôjsť k využívaniu pracovných síl, k prideľovaniu potravín a dodávok liekov, k vyvlastňovaniu majetku pre vojenské potreby atď. Politické dôsledky môžu byť najvýznamnejšie, keďže voľby na všetkých úrovniach, vrátane prezidentských volieb v roku 2019, môžu byť zrušené a referendá zakázané. Politická moc bude tak dlhšie sústredená v rukách prezidenta Porošenka a vedúceho NSDC Turchinova, ktorý sa v roku 2014 ukázal byť najdôraznejším podporovateľom vojny s Ruskom. Preto si myslím, že to nie je ani tak o stannom práve, ako o pokus o štátny prevrat, ktorým Porošenko a jeho okruh plánoval vyhnúť sa hanebnej porážke vo voľbách a zachovať si svoju moc. Lebo nedávne zverejnenie hodnotenia kandidátov na prezidenta bolo pre Porošenka nie je veľmi dobré. A ani pravdepodobnosť dostať sa do druhého kola nie je príliš vysoká. Tak sa rozhodol ovplyvniť situáciu týmto spôsobom. situácia je ťažká a bude sa rozvíjať. Akékoľvek kroky Ruska vo vodnej oblasti Azov povedú k novým sankciám proti Rusku a k zhoršeniu diskusie v Bezpečnostnej rade OSN. Nie je možné dlhodobo využívať tému Skripaľ bez toho, aby boli 100% dôkazy. Krymský faktor je už zastaraný, preto bol potrebný nový dôvod, ktorý bude slúžiť ako základ pre nové útoky na Rusko. A Washingtonu je jedno, či to bude Porošenko či Tymošenková. Hlavná vec je, že obaja sú proti Rusku. Vzťahy medzi Spojenými štátmi a krajinami starej Európy nie sú veľmi dobré a Ukrajina sa môže stať účinnou pákou tlaku vo všetkých smeroch. Preto má Washington záujem zachovať status quo. Nemá záujem o ekonomiku, priemysel atď., ale o to, že si môže udržať určitý stupeň nenávisti voči Rusku.

Zobrazit celou diskusi