„Tato oblast je pro nás významná tím, že je hodně zakonzervovaná, v Brně gotických staveb mnoho nezbylo. Kolem Petrova ale lze sledovat původní gotické stavby ze 13. až 15. století,“ vysvětlil archeolog Marek Peška ze společnosti Archaia.

Zkoumání umožnila pokračující revitalizaci zahrad pod Petrovem, na níž pracuje brněnské biskupství. Stěna mezi diecézním muzeem a restaurací L'Eau Vive byla zbavena omítky a archeologové ji mohli proto podrobit prohlídce.

Záhada portálu

„Naše zkoumání potvrdilo, že v pozdním středověku byla stěna nadstavěna téměř do dnešní výšky. Z této doby pochází i dnes zazděné stínky okrasného cimbuří a kamenný portál, jehož význam nám prozatím uniká,“ konstatoval Peška.

Opěrná stěna vznikla v 17. století a je tak vyobrazena i na plátně Dobývání Brna Švédy z roku 1645 od autorů Hieronyma Benno Beyera a Hannse Jörga Zeisera.

Na malbě lze při pozornějším zkoumání najít i stínky okrasných cimbuří v areálu kapituly a v někdejším proboštství, pozdějším biskupském dvoře.

Náznaky historického vývoje opěrné zdi ale v dohledné době opět skryje omítka, která bude zeď chránit před vlivem počasí.

VIDEO: Unikátní nález hrobu ze starší doby bronzové u Vyškova.