Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do hrobu ve vesmírné raketě nebo hasičském autu. I rakev může splnit sen

Autor: Darina Jíchová - 
26. listopadu 2018
22:55

Rakev má odrážet život, sny, zájmy a status nebožtíků, tvrdí Ghaňané. Věří, že by zemřelým měli dopřát co nejlepší rozloučení. Ghanské pohřby jsou tedy mimořádnou událostí a rakve, ve kterých jsou lidé pohřbíváni, nejsou jen honosné, některé jsou doslova extravagantní. Člověk se může nechat pohřbít například ve vesmírné raketě, rybě nebo v hasičském autě, informovala stanice BBC.

Reportéři BBC navštívili v Ghaně dvě tesařské a řezbářské dílny Kane Kwei, které se tvorbou speciálních rakví zabývají. Jedna z nich se nachází v hlavním městě Accra, další pak na jihu země ve městě Kumasi. Obě jsou pojmenovány po tesaři a řezbáři Sethu Kaneovi Kweiovi, který jako první začal v 50. letech designové rakve vyrábět.

Ghanští řezbáři se specializují na výrobu netradičních rakví. Mnohé z nich lze spatřit v tamním muzeu. Ghanští řezbáři se specializují na výrobu netradičních rakví. Mnohé z nich lze spatřit v tamním muzeu. | reprofoto/twitter

Na rakev si lidé spoří celý život

Lidé ve venkovských oblastech celý život spoří peníze, které pak padnou na pohřeb jejich blízkých, zvláště pak na zdobné rakve. Designová rakev vyjde až 23 tisíc korun, což je pro lidi, kteří vydělávají méně než 70 korun denně, obrovská částka.

Stylové rakve většinou reflektují zaměstnání nebo postavení zemřelého. „Například chilli paprička symbolizuje, že jde o pohřeb farmáře. Ostře rudá barva a ostrost plodu odkazují k tomu, že šlo o vznětlivého a temperamentního muže, člověka, se kterým jste se nechtěli dostat do sporu,“ vysvětlil manažer dílny Eric Adjetey.

Boháči preferují mercedes, děti letadlo

Eric dodal, že velmi populární jsou rakve ve tvaru auta, zvláště pak značka Mercedes Benz. „Je to jedna z našich nejčastějších zakázek, objednáváji si ji bohatí lidé z vyšší třídy. Většina z nich německé auto vlastní a chce v něm být i pohřbena,“ uvedl autor designu a rakvář Steve Ansah.

Většina lidí jejich práci považuje za umění, schránky označují za „stylové“ nebo „fantastické“ rakve. Místní jim ale říkají abeduu adekai, což lze volně přeložit jako „proverbiální schránka“. Odkazují tím na to, že každá rakev skrývá nějakou symboliku. Nejoblíbenějším designem pro dětské rakve je podle jejich tvůrců letadlo, které značí úspěšnou cestu zemřelého v posmrtném životě.

Bohatí členové komunity často přispívají na tvorbu schránek pro chudší obyvatele. „Za rakev obvykle platí příbuzní zemřelého, jejich povinností je také zaplatit za obřad a smuteční hostinu. Když rodina není schopná pokrýt všechny výdaje, sahá se k finančním prostředkům, které pro tyto případy pravidělně věnují bohatší členové komunity,“ prohlásil Adjetey.

Ghanskému umění se učí i zahraniční učni

V posledních letech začalo vyrábět speciální rakve více dílen, je o ně obrovský zájem. Z Ghany si je objednávají lidé z více než 20 států. Ghaňané používají ke své práci jednoduché vlastnoručně vyrobené nástroje. O tvorbu designových rakví se velmi zajímají také tesařští učni z Jižní Koreje, Ruska, Spojených států a Dánska, kteří se sjíždějí do Ghany, kde studují pod zdejšími mistry.

Zobrazit celou diskusi