Panenku, se kterou si hrála oblíbená britská vladařka, si na památku nechala Alžbětina chůva Clara Knight. Té maličká princezna láskyplně přezdívala „tetička Allah“ a byly si údajně velice blízké – ostatně chůva se o Alžbětu II. (a později i o její mladší sestru Margaret, †71) starala již od jejího narození v roce 1926. Oddaně pak stála po jejím boku až do korunovace v roce 1953.

K panence s poněkud strašidelným plstěným obličejem, sedřeným nosíkem a modrýma skleněnýma očima patří také tyrkysový kabátek z tvídu, který prý pro panenku ušila za pomoci chůvy sama Alžběta II. Spolu s hračkou si Knight ponechala i kousky oblečení, které někdejší následnice trůnu nosila jako odrostlejší batole – například několikery roztomilé šatičky s drobnými květinkami a výrazným límečkem nebo „top“ s kraťásky.

Za odhadovanou cenu 1200 liber bude 83 let stará panenka, která byla vyrobena známým hračkářem Chadem Valleym, dražena desátého prosince před aukčním domem Kerry Taylor v Londýně. Údajně by se však její cena měla vyšplhat mnohem výše… Přece jenom, kdo by se nechtěl pochlubit s tím, že má doma předmět, ke kterému se ve spánku tulila britská královna?

Fotogalerie
41 fotografií