Podle odhadu portálu Plná peněženka budou letos pod českými vánočními stromečky dárky z Číny za 380 milionů korun. Češi stále více propadají nabídce levného zboží, které čínské e-shopy nabízejí. Velkým lákadlem je i často nabízené poštovné zdarma. Počet nakupujících na zahraničních e-shopech se rok od roku zvyšuje,“ potvrzuje Josef Drobílek z Plné Peněženky. Podle něj je mezi zákazníky nejpopulárnější čínský AliExpress.

Dárek z Asie jen za pade"

Vánoční dárky nakupované v Číně se od těch českých výrazně liší. Zatímco na českých e-shopech zákazníci podle průzkumu Plné peněženky nakoupí obvykle za 850 korun, nejčastější objednávka na AliExpressu je v hodnotě padesátikoruny. Čínský gigant je tak oblíbený sice pro malé, ale velmi časté nákupy drobností. Český Ježíšek díky němu může z Číny přinést velké množství levných maličkostí.

Tyto nákupy nechrání české právo

Zatímco u nákupů z Číny za pár korun asi žádný zákazník nečeká třeskutou kvalitu, u dražších věcí je nutná opatrnost. „V případě nakupování v asijských e-shopech je vždy nutné, aby spotřebitelé mysleli na to, že je nechrání české ani unijní spotřebitelské právo,“ říká Lukáš Zelený, právník spotřebitelské organizace dTest. „Obzvláště u AliExpressu je dále nutné mít na paměti, že je to zprostředkovatelský portál, kde prodává řada jednotlivých prodávajících, takže spotřebitel je pak s řešením problému odkázán na jiný subjekt než na AliExpress,“ dodává právník.

6 nevýhod čínských nákupů

*zboží často neodpovídá popisu a obrázku

*obtížná domluva, i když je v angličtině

*není právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů

*odlišný režim reklamace, pokud je vůbec možná

*nelze využít mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci (ADR ČOI) nebo pomoci Evropského spotřebitelského centra

*jakákoliv komunikace s prodávajícím a dodání nebo zpětné zaslání zboží bude kvůli velké vzdálenosti trvat dlouho

Závislost na e-shopech

Někteří zákazníci získali na nakupování v Číně závislost. „Jedna zákaznice například přiznala, že její závislost na nákupech z AliExpressu dosáhla až takové úrovně, že v kamenných obchodech přepočítává koruny na dolary, aby věděla, jestli zboží není moc drahé,“ uvedl Drobílek. Opravdoví závisláci na »Ali« dokonce nakupují i 40x do měsíce.

 Zákazníků, kteří nakupují vánoční dárky ze zahraničí, rok od roku přibývá

Zákazníků, kteří nakupují vánoční dárky ze zahraničí, rok od roku přibývá.
Autor: archiv, Profimedia.cz

Útraty Čechů za vánoční dárky z Číny jsou každým rokem vyšší

Útraty Čechů za vánoční dárky z Číny jsou každým rokem vyšší.
Autor: archiv, Profimedia.cz