Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Španělé se bouří proti násilí na ženách. Podpořilo je i gesto v Bruselu

Autor: ČTK, for - 
25. listopadu 2018
18:25

V desítkách španělských měst vyšli v neděli lidé do ulic při příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách. V Madridu se přidaly k výzvě feministického sdružení desetitisíce lidí, ti provolávali hesla jako „už žádné oběti, chceme svobodu“. Početné davy se shromáždily také v Barceloně, Seville, Valencii či Pamploně. Související kampaň OSN podpořil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, když si na tiskové konferenci v Bruselu namaloval pod oko červenou čáru.

Podle agentury AFP na manifestaci ve španělské metropoli dorazili v neděli ženy i muži všech věkových kategorií, objevovaly se celé rodiny nebo skupinky přátel. Zněly pokřiky jako „Madrid bude hřbitovem sexismu“, na transparentech byla k vidění hesla „spravedlnost“ nebo „pro ty, které už nejsou s námi“.

Boj proti násilí na ženách představuje ve Španělsku národní úsilí, napsala agentura AFP. Od roku 2003 zde podle oficiálních čísel nejméně 972 žen zabili jejich partneři či bývalí partneři. Poté, co několik verdiktů nad pachateli sexuálních zločinů vyvolalo v zemi pobouření, připravuje vláda v této oblasti reformy a provádí také speciální výcvik stovek soudců.

„Jsme tady kvůli všem zavražděným ženám... Osobně se nás to týká,“ řekla Rosa (60) na madridském pochodu. „Situace se s naší generací změnila, ale je třeba dál bojovat, protože tento druh násilí je rozšířenější, než se zdá,“ uvedla mladá studentka Sofia.

Protestovali lidé ve Francii, Itálii i Řecku

Podle agentury Reuters loni ke španělským soudům doputovalo 166 tisíc stížností na „genderové násilí“, což představuje oproti předchozímu roku 16procentní nárůst. Počet žen zabitých od začátku roku svými partnery či bývalými partnery činí 44, uvádí vláda. Premiér Pedro Sánchez dnes během summitu EU v Bruselu připomněl slib svého kabinetu usilovat o „vymýcení“ domácího násilí, ale také „sexistické kultury“ ve Španělsku.

Podobné pochody jako ve Španělsku se už v sobotu konaly v mnoha francouzských městech nebo v Aténách a v Římě. Ke kampani OSN bojující proti násilí na ženách se dnes připojil také předseda europarlamentu Tajani. Během tiskové konference v Bruselu si pod levé oko namaloval červený pruh, a napodobil tak stoupence globální iniciativy v Itálii.

„Není normální, aby tohle bylo normální,“ řekl těsně před kuriózním gestem. Na Twitter následně napsal, že násilí na ženách je nepřijatelné. „Tohle mě naučila moje matka a já jsem to naučil svoje děti,“ dodal.

Taurus70 ( 26. listopadu 2018 07:01 )

Kdy bude pochod proti nasili na muzich,mne tata taky naucil jedno mezinarodne uzivane gesto chtel bych ho vyuzit😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi