Psal se rok 1966 a byl právě Zelený čtvrtek, když těhotná Svatava uspávala tehdy malého syna Lumíra (56). Následujícího dne, tedy na Velký pátek, měla jít na kontrolu ke svému gynekologovi. „Najednou mi odešla voda. Manžel byl v práci v Kopřivnici, protože měl odpolední směnu. Auto jsme neměli, tak jsem si nachystala věci do porodnice a počkala do jedenácti hodin v noci, než přijel manžel na motorce domů,“ popisuje zpěvaččina matka v knize dvou autorů, Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila.

Když Bartoš přišel domů a viděl, co se děje, skočil ihned zpět do sedla a pospíchal sehnat sanitku. „O půlnoci jsem byla v porodnici a bylo mi dobře, ulevilo se mi. Dali mě na pokoj, dokonce jsem i usnula, ale ve dvě hodiny v noci to přišlo. Na Velký pátek v 5:30 hodin se narodila Ivanka a v 5:45 hodin přišla na svět Ivetka. Rodila jsem asi čtyři hodiny,“ svěřuje se paní Svatava. Byl to velmi těžký a komplikovaný porod, při kterém šlo rodičce o život.

Po porodu Ivetiny sestry Ivany totiž doktorka spráskla ruce nad hlavou a zakřičela: „Ježíšikriste, tam je ještě jedno! Mně se to břicho zdálo veliké…“ Stačilo tak jen velice málo a Iveta se narodila mrtvá… „Neměla jsem takové tlaky jako při synovi, bylo to úplně jiné. V podstatě jsem jen měla šílené bolesti. Doktorka na mě dupla a šlo to násilím, bylo to hrozné,“ netají zpěvaččina matka, která rodila v Kunčicích pod Ondřejníkem, kousek od Čeladné.

„Po porodu jsem byla šíleně vyčerpaná, protože tělo pracovalo za tři. Dostala jsem horečku, úplně jsem se klepala, srdce mi bilo, až jsem zkolabovala… V porodnici jsem potom byla týden a málem jsem zemřela, protože mi odešly ledviny,“ vzpomíná paní Svatava.

Mimochodem, vzhledem k tomu, že nastávající rodiče nepočítali s dvojčaty, jméno měli vymyšlené jenom jedno, a to Ivanu. Ivetě dala jméno až babička spolu s novopečeným tatínkem.

VIDEO: Víš lásko: Takhle krásná byla Iveta na vrcholu sil...

Video
Video se připravuje ...

Víš lásko: Takhle krásná byla Iveta na vrcholu sil... Supraphon

Fotogalerie
32 fotografií