Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční trhy v Praze startují! Kam na ně vyrazit a jaké slasti návštěvníkům nabídnou?

/
  • Vánoční trhy na Staroměstském náměstí, 2017
    23. listopadu 2018 ● 07:10

    V Praze se pomalu zabydluje zima. Hlavní město dokonce už stihl párkrát navštívit sníh, neklamné to znamení blížících se Vánoc. A co k nim kromě koled, sněhu, vánočních stromů a charakteristických pouličních dekorací neodmyslitelně patří dále? Přece vánoční trhy, kterými je hlavní město vyhlášené. Na několika místech trhy začínají právě v těchto dnech.

  • 1.

    Na náměstí Míru už Vánoce mají

    Sezonu vánočních trhů jako první načaly ty na náměstí Míru před kostelem sv. Ludmily. V plném proudu jsou už od úterý! „Na Vinohradech je otevíráme vždy 20. listopadu. Je to taková tradice už od roku 1998,“ vysvětlil Blesku pořadatel Martin Valovič. Kromě tradičních oblíbených pochutin, jmelí či rukodělných dekorací si zde můžete dát například „levandulového Šviháka“, což je šumivé víno s příchutí levandule. Užít si jedinečnou atmosféru vinohradských Vánoc budete moci až do večera Štědrého dne.

    Na náměstí Míru už mají Vánoce. Začaly tu tradiční vánoční trhy.
    Autor: Blesk:Daniel Černovský

  • 2.

    Tylovo náměstí

    Sousední trhy na Tylově náměstí, které je od „Míráku“ co by kamenem dohodil, vejdou do provozu 23. listopadu a budou návštěvníkům k dispozici rovněž až do Štědrého dne. Organizátoři lákají především na cukrovinky, vánoční ozdoby, betlémy a samozřejmě typické rukodělné řemeslné výrobky. Co naleznete zde, co na „Míráku“ nikoliv? Nejlepší bude přesvědčit se na vlastní oči.

    I na Tylově náměstí zasvítí letos vánoční stromeček.
    Autor: Eva Fornálová

  • 3.

    Vánoce na Hradě

    V pátek se vánoční trhy rozprostřou i na dvoraně Pražského hradu. Stane se tomu letos teprve počtvrté, ale pro ideální atmosféru staročeských Vánoc jsou jako dělané! Čeho se návštěvníci dočkají tam? Kromě osvědčené „vánoční“ klasiky zde bude mít stánek například kovář nebo razič mincí. A k dostání budou i některé méně známé lahůdky. Vypravit se sem budete moci až do 6. ledna příštího roku.

    Trhy na Hradu se zpřístupní už v sobotu.
    Autor: Eva Fornálová

  • 4.

    Trhy na Andělu se letos uskrovní

    Také Smíchov nebude ochuzen o tradiční vánoční trhy, které se letos budou opětovně konat na pěší zóně Anděl. Provoz zahájí v sobotu 24. listopadu a budou tu stát až do předvečeru Štědrého dne. Nabídnou mimo jiné kosmetiku, vonné oleje, svíčky, ale také samozřejmě kapry, kteří nesmějí chybět na štědrovečerním stole. Pro letošek se trhy však budou muset maličko uskrovnit, a to z důvodu záboru Dopravního podniku kvůli opravám stanice metra Anděl.

    Smíchovské vánoční trhy u Anděla budou zpřístupněny 24. listopadu, měsíc před Štědrým dnem. (ilustrační foto)
    Autor: Eva Fornálová

  • 5.

    Na staroměstskou vánoční chloubu si počkáte na začátek prosince

    Zatímco „menší“ vánoční trhy v Praze startují už koncem listopadu, chlouba hlavního města, i v zahraničí často kvitovaná coby nejkrásnější vánoční trhy v Evropě, Staroměstské vánoční trhy se návštěvníkům otevřou až 1. prosince. A že je znovu nač se těšit! Pořadatelé totiž každoročně vyrukují s něčím novým. Letos to například mají být 100% bio kelímky, které bude možné kompostovat. Pořadatel trhů, společnost Taiko, veškeré inovace k letošním vánočním trhům na Staroměstském a Václavském náměstí, respektive na náměstí Republiky, oznámí 28. listopadu. Již dnes je však jisté, že majestátnější vánoční strom, který letos do Prahy přijede až z Rynoltic na Liberecku, jinde v metropoli k vidění nebude, nežli právě na Staroměstském náměstí. Poprvé slavnostně zasvítí v den zprovoznění trhů, tedy 1. prosince, na samém počátku adventu. Svítit bude až do 6. ledna 2019.

    Vánoční trhy na Staroměstském náměstí, 2017
    Autor: Taiko, a. s.
    Fotogalerie
    111 fotografií

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy