»Bomba ve vlaku. Do tří z vlaků RegioJet a Leo Express aktuálně se nacházející na území České republiky byl vnesen a aktivován nástražný výbušný systém. Toto není vtip, zařízení exploduje za 180 minut od odeslání této zprávy.«

Tak zněl přesný text, který se objevil na facebookovém profilu společnosti Leo Expres na konci ledna 2016. Autor po firmě požadoval 75 tisíc eur (asi 2 miliony korun) vyplacených ve virtuální měně bitcoin.

Majitel RegioJetu Radim Jančura pak obdržel stejnou výhrůžku přímo do svého e-mailu s tím rozdílem, že bomby měly být nastraženy hned ve třech vlakových spojích. Požadavek zněl na několik desítek tisíc eur.

Utekl do Hondurasu

Nakonec se ukázalo, že šlo o nápad protřelého kriminálníka, který je u soudů jako doma. Policie se spojila s Interpolem a zahájila mezinárodní akci, která v říjnu 2016 skončila jeho vypátráním v Hondurasu.

Já ne, to oni!

Kopetschke ale od začátku obžalobu z vydírání dopravců odmítá, odvolává se na neznámé spolupachatele s přezdívkami Saphire, Batalion a Alvin. Podle obhajoby nebylo prokázáno, že vyděračské e-maily byly zaslány přes schránky, které muž kontroloval.

„Nelze mne z tohoto zločinu činit odpovědným, ti další lidé páchali tuto činnost i po mém zadržení a nebyli zadrženi," hájil se a proti původnímu verdiktu Městského soudu v Brně se odvolal.

Jenže odvolací soud mu neuvěřil a posvětil dlouholetý souhrnný pobyt za mřížemi za zločin vydírání ve stádiu pokusu, šíření poplašné zprávy a křivé obvinění.

Fotogalerie
5 fotografií