Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Komentář: ČSSD si vlepila další facku. Vládu podrží tím, že Babiše nepodrží

Autor: Petr Holec - 
22. listopadu 2018
05:05

ČSSD letos trumfuje sama sebe. Po dvoudílném volebním sjezdu, nekonečném referendu o vstupu do vlády, rychlé rezignaci prvního místopředsedy Jiřího Zimoly a několikaměsíčním uklízení Miroslava Pocheho z ministerstva zahraničí, kde oficiálně vlastně nikdy nepracoval, je tu další oranžová kamufláž: ČSSD podpoří ve Sněmovně vlastní vládu s ANO tím, že ji nepodpoří.

Sociálnědemokratičtí poslanci v pátek radši ze Sněmovny při hlasování o nedůvěře zmizí, čímž kabinet udrží. Bingo! A taky prý podpoří rozpuštění Sněmovny a případné předčasné volby, ty ovšem zatím nikdo nechce, takže ani v tomhle případě ČSSD vlastně nemá co podporovat. Kdyby žil Jaroslav Dietl, musel by scenáristům z Lidového domu fakt závidět: takovýhle příběh jsme v politice zatím ještě neviděli. A to už jsme viděli ledacos.

„Je to kauza Andreje Babiše a ANO, nikoliv naše. Chceme se distancovat od toho, že by touto kauzou měla být sociální demokracie jakkoliv zatížená. Nešli jsme do vlády, abychom řešili kauzy Andreje Babiše. Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty,“ řekl po jednání širšího vedení strany šéf ČSSD Jan Hamáček. Možná. Jen je problém, že se voličů většina stran bojí.

A nejvíc samozřejmě ČSSD, kterou by taky klidně mohli vyprovodit ze Sněmovny, stejně jako ji v nedávných místních volbách vyprovodili nejen z pražského magistrátu. Hamáček pochopitelně ví, že jde jen o další kamufláž v řadě: žádná strana nemůže být a současně nebýt ve vládě, i když to zkouší předstírat úprkem ze Sněmovny. Distancovat se od vlastní vlády ČSSD může jen tím, když z ní prostě odejde. Tečka.

Jenže ČSSD ve vládě zůstává, protože jí taky nic jiného nezbývá. A nejde ani tak o Čapí hnízdo, ale spíš nekončící vnitrostranickou řežbu v ČSSD. Proti účasti ve vládě začal najednou znovu bojovat hlavně Poche, který svými veletoči hravě trumfne i Tomia Okamuru: nejdřív byl proti účasti ČSSD ve vládě s ANO, pak Hamáčkovi sehnal za příslib funkce ministra zahraničí nejen pražské hlasy na podporu vstupu ČSSD do vlády, načež je teď znovu proti vládě, protože nedostal, co chtěl.

Nebo přesněji je proti setrvání Babiše ve funkci premiéra, což je ovšem to samé. Celá ČSSD dobře ví, že Babiš kvůli Čapímu hnízdu neodstoupí, přesto ale Poche a jeho silná klika uvnitř strany začal setrvání strany podmiňovat rezignací Babiše. A aby Pocheho křídlo znovu neprohrálo, přišla ČSSD nakonec s kamufláží odchodu ze Sněmovny a podporou předčasných voleb. Vlastně se tak jen opakuje historie, jen jako obvykle trochu jinak: zatímco Babiš svou poslední kauzu ustál, ČSSD si vedle něj vlepila další veřejnou facku.

malavelka ( 22. listopadu 2018 12:32 )

Podle polit.příslušnosti asi už dnes nejde rozliit kvalitu člověka. Chtělo by to vymést, snad nechat mladé Poráty a hledat opravdu nové tváře. Tohle je už politický paskvil.

hafblaf ( 22. listopadu 2018 10:12 )

Jak zůstat čistí a neodstavení od korýtek.

zadnice ( 22. listopadu 2018 10:06 )

V případě nových voleb by si ČSSD a pidistrany ani neškrtly. Voliči už toho mají opravdu DOST!!! Babiš s ANO by ještě byl mnohem silnější!

5nastolevceskych ( 22. listopadu 2018 10:00 )

No hlavně, že kvičíte, jak nemá opozice plán B.

xxxx678 ( 22. listopadu 2018 09:24 )

Ti, se tak trápí. Budou rádi, když se v příštích volbách dostanou do Poslanecké sněmovny. Komedianti, stejně jako Okamura a spol.

Zobrazit celou diskusi