Výčet toho, kam se v předvánoční době ve Vídni vypravit, je dlouhý. Mezi nejtradičnější cíle patří trhy před budovou vídeňské radnice. Ty se zde podle historiků poprvé otevřely před 170 lety. Kromě více než 150 stánků návštěvníkům nabízí i ruské kolo, kolotoč, horskou dráhu nebo 3000 metrů čtverečních velké kluziště pro bruslaře.

Kromě toho se ovšem můžete vypravit i na starovídeňský trh ve Freyungu nebo adventní trh Am Hof, které ctí ještě delší tradice. Ve Freyungu se vánoční trhy konaly již v roce 1772. Kromě toho najdete další stánky i u bývalého císařského sídla – zámku Schönbrunn, u katedrály na Štěpánském náměstí (Stephansplatz) nebo před Státní operou.

Návštěvníci se můžou těšit na svařené víno, nebo speciální vánoční punč. Ten se navíc servíruje do tradičních malovaných hrnečků, které si po vypití můžete nechat. Hlad můžete zahnat u stánků, které prodávají pečené kaštany nebo bramborové placky.

Pokud na trhy vyrážíte s cílem pořídit si nové ozdoby domů, třeba i na vánoční stromeček, můžete si být jistí, že s prázdnou neodejtete. Především trhy na Karlově náměstí a adventní trhy Am Hof jsou známé svými řemeslníky, kteří prodávají ručně vyráběné ozdoby.

Na obou trzích přitom fungují poroty, které hodnotí um jednotlivých stánkařů. Lidem tak nehrozí, že by si z Vídně odvezli cetku, která by nevydržela ani cestu domů.

Termín vánočních trhů ve Vídni

Vánoční trhy ve Vídni začínají už v polovině listopadu. Ten nejznámější na Rathausplatzu například otevřel své brány již 15. listopadu. Řada z nich ovšem znovu zavírá již krátce po Vánocích. Starovídeňský trh ve Freyungu a adventní trh Am Hof končí dokonce již den před Štědrým dnem.

Trhy před vídeňskou radnicí a na dalších místech pak budou nejčastěji naposledy otevřeny na druhý svátek vánoční. Najdou se ovšem i výjimky. Například Vánoční vesnička na náměstí Marie Terezie na svém místě zůstane až do konce roku.

Kam ve Vídni za vánočními trhy

Lidé, kteří by chtěli vidět naprosto vše, co vánoční Vídeň může nabídnout, si musí zapamatovat hned třináct různých adres. Ve městě totiž vánoční a adventní trhy najdete právě na tolika místech:

  • Vídeňský Vánoční sen před radnicí – Rathausplatz
  • Vánoční (silvestrovská) vesnička na náměstí Marie Terezie – Maria-Theresien-Platz
  • Vánoční vesnička u zámku Belvedér – Prinz-Eugen-Straße
  • Vánoční vesnička Vídeňské univerzity – Alserstraße/Spitalgasse
  • Starovídeňský vánoční trh – Freyung
  • Adventní trh Am Hof – Am Hof
  • Vánoční a novoroční trh na zámku Schönbrunn – Schönbrunn
  • Vánoční trh na Spittelbergu – Spittelberggasse
  • Zimní trh u ruského kola – Riesenradplatz
  • K. u. k. Adventní trhy – Michaelerplatz
  • Vánoční trhy na Štěpánském náměstí – Stephansplatz
  • Adventní trh před Státní operou - Mahlerstraße
  • Almadvent - Messeplatz

Jak se na trhy dostat autem a kde zaparkovat

Pokud jedete z Prahy nebo ze severních Čech, máte dvě hlavní možnosti, jak se do Vídně dostat. Tou první je cesta po dálnici D1 do Brna, odkud se vydáte přes Mikulov na hranice a k Vídni přijedete po rakouské dálnici A5.

Druhou možností pak může být sjet za Prahou z dálnice D1 a přes Benešov, dálnici D3, Veselí nad Lužnicí a Třeboň jet na hraniční přechod Halámky. Na rakouské straně je pak třeba jet přes města Schrems a Horn až ke Stockerau, kde najedete na dálnici A22, která vás dovede až do rakouské metropole.

Trasa přes Třeboň, Schrems a Horn je nejrychlejší i pro výletníky z Jihočeského kraje nebo západních Čech. Pro obyvatele Vysočiny je potom možností vydat se do Vídně přes Znojmo a Hollabrunn (na rakouské straně), což je rovněž přivede na dálnici A22.

Parkování v centru města může být komplikované. V městských obvodech v centru města je totiž přes den možné parkovat jen krátkodobě na dvě nebo tři hodiny v závislosti na městském obvodě. Parkovací lístky navíc nelze koupit v parkovacích hodinách, ale musíte si je opatřit předem na čerpacích stanicích, v trafikách, nebo v automatech na jízdenky vídeňského dopravního podniku. Půlhodinové stání pak vyjde na 1,05 eura (asi 27 Kč).

Rozumnější volbou jsou tak parkovací garáže. Výběr náhodné garáže v centru se ovšem může prodražit, v řadě z nich stojí parkování i více než 3 eura (asi 77 Kč) na hodinu. Poslední možností pak jsou parkoviště P+R. Ty jsou u stanic městské hromadné dopravy a denní stání stojí 3,60 eura (asi 92 Kč).

Vánoční trhy ve Vídni vlakem

Pokud uvažujete o tom, že byste auto nechali doma a vyrazili vlakem, je hlavní možností přímý vlak z Prahy do Vídně, který jezdí přes Pardubice a Brno. Pro část jižních a případně západních Čech je možná i cesta přes České Budějovice s přestupem v rakouském Linci nebo osobními vlaky s přestupem v Českých Velenicích.

Cesta z Prahy do Vídně zabere čtyři hodiny, ke kterým je potřeba přičíst případnou cestu do Prahy. Z Českých Budějovic se pohybuje mezi třemi a půl až čtyřmi hodinami v závislosti na spojení.

Video
Video se připravuje ...

Nadšené odpočítávání do prvního rozsvícení ozdob vánočního stromku na Staroměstském náměstí. Eva Fornálová

Fotogalerie
18 fotografií