Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Odlož hračky, dnes ses oženil!“ Chlapec (10) si při romské svatbě vzal mladší holčičku (8)

Autor: ital - 
21. listopadu 2018
18:50

Ještě nemají ani občanku, jejich rodiče už jim však vystrojili svatbu. K tomu nedošlo v žádné africké zemi, nýbrž v Rumunsku! Teprve osmiletá dívenka si tu při neoficiálním obřadu vzala za muže o dva roky staršího chlapce. Při rituálním obřadu si takto byli chlapec s dívkou přislíbeni a oficiálně se vezmou až v dospělosti.

Obřad nafilmoval rumunský zpěvák Alex de la Caracal, který na veselce vystupoval. V místnosti plné lidí ještě probíhaly úpravy obrovských slavnostních šatů, jež měla dívka na sobě. Ta si pak stoupla na stoličku uprostřed místnosti, aby byla dobře vidět. Její nastávající hoch mezitím tančil na písně pozvaného zpěváka. Ten na chlapce v jednu chvíli zavolal: „Odlož svoje hračky, dneska ses oženil!“

Svatby nezletilých jsou přitom v Rumunsku ilegální. Samozvaný vůdce romské komunity Dorin Cioaba před čtyřmi lety prohlásil, že Romové, kteří provdají své nezletilé děti, budou předáni policii. Policie však této události nevěnovala žádnou pozornost.

Jeden z diváků jménem Don Vochin prohlásil, že se nejednalo o skutečnou svatbu, nýbrž o rituální obřad, při němž si byly děti pouze přislíbeny. Oficiální svatba se podle něj bude konat, až dospějí.

V roce 2011 se konala podobná událost ve městě Galati ve východním Rumunsku. Snoubenci byli ve věku 8 a 7 let a zjevná svatba přilákala pozornost policistů. Po následném vyšetřování policie oznámila, že nepodnikne žádné kroky, jelikož obřad nebyl oficiálně nahlášen na městské radnici.