Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Známý kavárník prosí po ničivém požáru o pomoc: Kamarád přišel před Vánoci o střechu nad hlavu

Autor: chal - 
22. listopadu 2018
11:53

V Den boje za svobodu a demokracii museli středočeští hasiči bojovat s ničivým požárem rodinného domu. V sobotu 17. listopadu začal kolem poledne hořet dům v Lysé nad Labem. Oheň se podařilo uhasit, zůstaly po něm ale velké škody. Majitel domu teď prosí veřejnost o pomoc.

Pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů v sobotu 17. listopadu vyjelo k požáru rodinného domu. Podle vyšetřovatele byla příčinou technická závada na elektroinstalaci. Domu shořela střecha a podkroví, podle odhadů majitele je škoda kolem tří milionů.

„Včasným zásahem se podařilo uchránit majetek za šest milionů,“ sdělil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Škoda tedy mohla být až trojnásobná. Při požáru naštěstí nebyl nikdo zraněn, obyvatelům domu se podařilo dostat ven ještě před příjezdem hasičů. „Byli tam čtyři dospělí lidé a jedno dítě, nikdo nebyl zraněn,“ specifikoval Petr Svoboda.

Někteří hasiči museli na místě zůstat až do neděle, aby požářiště hlídali. Dům je nyní bez střechy, která jednak prohořela a navíc ji požárníci museli rozebrat. Stačilo málo a oheň mohl mít daleko horší dopad, v domě se totiž nacházela propanbutanová lahev, kterou hasiči stačili vynést.

Střechu je potřeba zakrýt, aby dovnitř nemohlo napršet nebo nasněžit. Než bude dům znovu obyvatelný, zaberou nutné opravy mnoho času. Proto zoufalý majitel nemovitosti na svém facebookovém profilu žádá veřejnost o pomoc. Fotografie, které ke sdělení přiložil, ukazují ničivou sílu ohně. Kamarádovi se snaží pomoct i majitel kavárny Mlýnská Martin Kotas, který jeho příspěvek sdílel. „Kdyby měl někdo čas. Toník je ten člověk, který pomáhá vždycky a bez ptaní. Teď je potřeba pomoct od nás,“ připsal.

Podkroví je nejen kvůli chybějící střeše zcela neobyvatelné. Zničené je i vybavení domu. Snímky zachycují ohořelé spotřebiče, nábytek, stěny jsou celé zčernalé. Majitel žádá především o pomoc v tomto týdnu, kdy bude potřeba nejvíc pomocných rukou.

penecas ( 22. listopadu 2018 12:41 )

pokud je zodpovědný, platil si pojistné. není důvod pomáhat.

Zobrazit celou diskusi