Otec dítěte Tomáš Figura (38) upozornil na to, že Tomáška neviděl déle než rok a poté po něm bylo vyhlášeno pátrání. Matka byla zadržena v pražském bytě 4. září a dva dny nato ji Okresní soud v Kroměříži poslal do vazby. Se stížností neuspěla. Mezitím Interpol chlapce po sto dnech utajování našel i s jeho strýcem v Asii a otec si pro něj přiletěl do Jakarty.

Zákaz styku

Soud o vazbě znovu rozhodoval 30. října, tehdy si ale ženu ponechal pod zámkem. „Jsem přesvědčena, že propuštění nic nebránilo. Nejsou důvody, když jí dítě nebylo přiděleno do péče,“ řekla tehdy obhájkyně Natálie Navrátilová. „Podruhé jsme napsaly stížnost proti usnesení o zamítnutí o propuštění z vazby a nyní ji pustili. Nemám ještě žádné písemné stanovisko. Rozhodl o tom Krajský soud ve Zlíně,“ potvrdila včera Blesku.

LESK: Matka Heidina uneseného synovce je z vězení venku! A kdo smí za Gottem?

Video
Video se připravuje ...

Matka Heidina uneseného synovce je z vězení venku! A kdo smí za Gottem? Bára Horáková, Lukáš Červený, hudba: hudebníbanka.cz

Tento krok udělal soudce Radomír Koudela, během úterý však nebyl k zastižení. Podle informací Blesku vazební důvody trvají (spočívající v obavě z opakování trestné činnosti), ale soud vazbu nahradil dohledem probační a mediační služby a zákazem styku s nezletilým. Pokud by tato omezení nedodržela, musela by zpět.

Policie v akci

Renata Figurová byla podrobena zkoumání z oboru psychiatrie, posudek ale dosud není hotový. Jak Blesk zjistil, otec dítěte byl o propuštění expartnerky (pár je v rozvodovém řízení) okamžitě informován. Pokud by se k Tomáškovi přiblížila blíž než na 50 metrů, rodina zalarmuje policii. „Poté, co Tomášek skončil na druhé straně zeměkoule, se všichni bojí, co se teď bude dít,“ řekl Blesku zdroj z okruhu rodiny.