Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tradiční „náš“ nebo irský? Guláš čtyřikrát jinak! Z hovězího, vepřového i jehněčího masa

/
  • 21. listopadu 2018 ● 06:00

    Jsou hutné, zasytí hladové a hlavně, v tomto lezavém počasí zahřejí, když je potřeba. Řeč je o guláši a jeho irském protějšku, irish stew. V čem se liší a v čem jsou si podobné?

     

  • 1.

    Guláš přišel s Turky

    Věděli jste, že guláš údajně do střední Evropy přivezli Turci? Maďaři ho obohatili o místní specialitu – papriku, a ikonický pokrm byl na světě. V 19. století navíc guláš zahájil vítězné tažení i mimo dnešní Maďarsko.

     

    Tak jak jej známe u nás v Čechách, se ale od původní maďarské speciality liší. Ta se podobá spíše polévce a podává se zásadně s bílým chlebem. Naší verzi guláše je spíše podobný pörkölt.

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Jídlo chudých irských pastevců

    A co je irish stew? Jeho základní surovinou jsou brambory. Další rozdíl spočívá v použitém mase. Do guláše se přidává převážně hovězí, zatímco základem irish stew je skopové. Ovce totiž dříve měla v Irsku téměř každá rodina. V kotlíku končily často starší kusy, a tak jediná možnost, jak jejich tuhé maso udělat poživatelným, bylo dlouhé vaření.

    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Hovězí guláš

    Potřebujete: 800 g hovězí kližky, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 1 lžíci mleté sladké papriky,1 lžíci mleté pálivé papriky, 5 stroužků česneku, lžičku drceného kmínu, malý rajský protlak, sůl a pepř na dochucení, cibuli na ozdobu, lžičku majoránky.

     

    Postup: Kližku nakrájejte na kostky, cibuli nadrobno. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte cibuli dozlatova. Zasypte sladkou a pálivou paprikou. Přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Přidejte rajský protlak, hrnek vody a promíchejte. Přimíchejte lisovaný česnek a kmín. Za občasného promíchávání duste maso do měkka (cca 1,5 hodiny). Přidejte majoránku, podávejte posypaný cibulí a s houskovým knedlíkem.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Pivní tokáň

    Potřebujete: 600 g vepřového bůčku, střední cibuli, 5 stroužků česneku, 1 kostku silného vývaru, 1 červenou paprika, lžíci sádla, 3 lžíce hladké mouky, lžičku sladké papriky, 2 dcl světlého piva, strouhaný sýr na posypání.

     

    Postup: Bůček nakrájejte na nudličky. V kastrolu rozpusťte sádlo a na něm maso orestujte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, orestujte a zaprašte moukou.Vlijte pivo a 5 minut povařte. Přilijte hrnek vody, vhoďte kostku vývaru, osolte, přidejte mletou papriku, prolisovaný česnek a duste doměkka. Pět minut před dovařením nakrájejte červenou papriku na proužky a přidejte ji k směsi. Směs posypte strouhaným sýrem, podávejte s rýží.

    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Irish stew

    Potřebujete: 800 g jehněčího plecka, 500 g menších brambor, 2 velké mrkve, 2 střední cibule, 4 stroužky česneku, 300 ml černého piva, 1 ½ hrnku silného masového vývaru, hrst nasekané zelené petrželky, lžíci sušeného tymiánu, lžíci másla, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl a pepř na dochucení, hrst čerstvé majoránky na ozdobu.

     

    Postup: Jehněčí nakrájejte na kostky a ve větším hrnci opečte na oleji. Osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek, tymián a poduste, dokud se šťáva neodpaří. Podlijte pivem, povařte 5 minut, podlijte hrnkem vývaru a duste zhruba 1,5 hodiny. Nakrájejte brambory a cibule na čtvrtky, mrkev na kolečka. Na pánvi rozpusťte máslo a zeleninu zhruba 15 minut restujte, poté ji přidejte k masu, přilijte zbytek vývaru a duste 10 minut. Vmíchejte nasekanou petrželku, podávejte ozdobené majoránkou.

     
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Old-fashioned beef stew

    Potřebujete: 800 g hovězího krku, ¼ hrnku hladké mouky, ¼ lžičky mletého pepře, 2 ½ lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce červeného vinného octu, 3 ½ hrnku hovězího vývaru, skleničku červeného vína, 2 bobkové listy, střední cibuli, 2 velké brambory, 2 lžičky soli.

     

    Postup: Maso nakrájejte na větší kostky. V misce smíchejte mouku s pepřem. Do větší mísy dejte masové kostky a promíchejte s moučnou směsí.  Na 2 lžících oleje orestujte postupně v mouce obalené maso.Vyndejte masové kostky, přilijte víno a ocet a za stálého míchání povařte. Dejte zpět maso, přilijte vývar, nechte projít varem, snižte teplotu a duste doměkka (cca 1,5 hodiny). Na proužky nakrájejte cibuli, na kolečka mrkev a přidejte k masu. Duste 10 minut. Přidejte nakrájené brambory a vařte zhruba 30 minut. Pokud je potřeba, podlijte.

     

    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy