Vzhledem k událostem posledních dní, kdy nejen Českem otřásá kauza údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Krym, vzbuzuje náhlý požár v budově Národního ústavu duševního zdraví spoustu otázek – právě tam se měl totiž syn současného premiéra Andreje Babiše (ANO) léčit se schizofrenií. Na starost ho měla lékařka Dita Protopopová, která také údajně psala pro policii zprávu o duševním zdraví Babiše mladšího kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. 

Plameny v pondělí večer zachvátily elektrokonvulzní místnost, v níž se aplikují elektrošoky. „Zplodiny hoření se vzniklým průvanem začaly šířit do dalších místností a chodeb,“ popsala drama mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková s tím, že muselo být evakuováno 51 pacientů a 130 zaměstnanců ústavu. „Příčinou bylo zahoření elektrospotřebiče,“ uvedla. Podle Červenky se mohlo jednat například o pipetovač. Škoda se podle odhadů hasičů vyšplhala ke dvěma milionům korun, z toho 800 tisíc stály přístroje, 1,2 milionu vybavení místnosti. Žádná dokumentace neshořela, údaje jsou navíc podle Červenky zálohovány více způsoby. Při požáru se nikdo nezranil ani nenadýchal zplodin.

Protopopová měla v ústavu pouze pětinový úvazek, nechala si pouze několik pacientů, za kterými tam docházela. V úterý, tedy den po požáru, však na vlastní žádost pracovní poměr ukončila

Policie a státní zástupci promluvili o „únosu“ Babišova syna i Čapím hnízdě:

Video
Video se připravuje ...

Policie a státní zástupci promluvili o „únosu“ Babišova syna i Čapím hnízdě. redakce Blesk

Fotogalerie
18 fotografií