Stačí jen pár změn, abyste zhubli! Víme, co opravdu funguje!

  • Stačí jen pár změn, abyste zhubli! Víme, co opravdu funguje!
    21. listopadu  2018 
     06:00

    Nejnovější průzkum, který proběhl v rámci projektu Aktivně a zdravě, ukázal nezdravý způsob života u nás v Česku. Podle výsledků se cítí být fit pouze jeden Čech z deseti! Minimálně lidí chodí pěšky a pouhá čtyři procenta obyvatel se denně věnují sportu. V oblasti stravování jsou na tom lépe ženy než muži, ale přesto jsou výsledky alarmující. Jak se špatnými návyky nadobro zatočit?

    Problém s nezdravými návyky se ale netýká jen pohybu a stravování, ale také  nedostatku spánku a naopak nadmíry stresu. Co všechno se dá udělat pro to, abyste podpořili své zdraví?

  • Nakupujte s rozmyslem

    Autor: istock.com

    Problém s nevhodným stravováním spočívá už při samotném nákupu. Průzkum Jak se Češi (ne)starají o své zdraví ukázal, že téměř třetina lidí neřeší, zda jsou potraviny zdravé, či nikoli, a většina se pak nevhodně stravuje v kantýnách či restauracích.

    Zkuste se zamyslet nad výběrem potravin ještě předtím, než vyrazíte do obchodu. Sepište si seznam zdravých surovin, které byste doma neměli postrádat, a připravujte si jídla s sebou do práce.

    Vytvořte si seznam základních potravin, abyste při nákupu na něco nezapomněli.

    • ovoce a zelenina (čerstvá, mražená, sterilovaná)
    • maso, vejce, sýry a mléčné produkty
    • přílohy a pečivo
    • luštěniny
    • oříšky a semínka

  • Vyměňte sladké nápoje za vodu

    Autor: istock.com

    Neméně velkou pozornost věnujte i pravidelnému pitnému režimu, který je pro zdraví nepostradatelný. Podle průzkumu čtyřiadvacet procent lidí preferuje slazené nápoje, což je problém nejen z pohledu zdraví, ale i nadbytečného příjmu kalorií. "Zatímco voda nemá žádnou energetickou hodnotu, lahev džusu vám kaloricky nahradí i oběd," tvrdí dietoložka Karolína Hlavatá, odborný garant za společnost Vím, co jím a piju.

    Ušetřete své zdraví, kalorie i peníze a naučte se pít čistou neperlivou vodu. Ta tělo hydratuje a zároveň detoxikuje od škodlivých látek. Vodu můžete ochutit citronovou šťávou nebo nakrájenými citrusy a mátou.

  • Nahraďte tabletky ovocem a zeleninou

    Autor: istock.com

    Další položky, které ve vašem nákupním košíku nesmějí chybět, jsou ovoce a zelenina. Češi mají podle průzkumu tendenci tyto zdroje vitaminů a minerálů nahrazovat doplňky stravy. "Místo toho, aby si dali jablko, raději zobnou tabletku," tvrdí – na základě výsledků průzkumu – Karolína Hlavatá.

    Denně byste měli zkonzumovat pět porcí zeleniny. Neklaďte ale na sebe vysoké nároky. Pokud jste dosud zeleninu zařazovali sotva jednou do týdne, bude pro vás úspěch ji zakomponovat do jídelníčku alespoň jednou denně. Následně množství navyšujte, dokud nedosáhnete pěti porcí.

  • Předcházejte závažným onemocněním

    Autor: istock.com

    Už jen výběrem potravin předcházíte nejrůznějším civilizačním onemocněním. Nezdravá strava může vyústit i v žaludeční vředy, či dokonce rakovinu střev. Konzumací nadbytku cukru si pro změnu zaděláváte na vzniku diabetu. Zdravá dieta tedy nemá za následek jen regulaci váhy, ale především váš lepší zdravotní stav. Omezujte tak alespoň příjem cukru a soli! 

    Průzkum ukázal, že pětapadesát procent lidí svůj zdravotní stav nijak nemonitoruje. Čtvrtina dokonce nedochází ani na pravidelné lékařské prohlídky. Dobrovolně si své zdraví ničí také konzumenti alkoholu a kuřáci, kterých je podle průzkumu téměř třetina.

  • Vytvořte si návyk pravidelnosti

    Autor: istock.com

    K tomu, abyste opravdu změnili životní styl a nedrželi se jen dočasné diety, si musíte vytvořit návyk pravidelnosti. Příjem ovoce, zeleniny a dalších zdravých potravin by pro vás měl být po čase zcela automatický. Zdravý přístup ale spočívá i v tom, že si nebudete nic odpírat a jednou za čas si dopřejete vše, tedy i nezdravé potraviny. Neomezujte se a stravujte se tak, abyste se cítili dobře fyzicky i duševně.

    Co se týče pohybu, zapracujte na tom, abyste denně do svého života zařadili alespoň pěší chůzi. Přeprava autem nebo hromadným dopravním prostředkem je dnes už natolik přirozená, že spousta Čechů chůzi velice omezila. Přitom se jedná o nejpřirozenější formu zdravého pohybu.

  • Nezapomínejte odpočívat a relaxovat

    Autor: istock.com

    Snažíte se zhubnout? Pak vás bude zdravé stravování motivovat už samotným úbytkem na váze. Zdravá strava ale primárně slouží k tomu, abyste měli dostatek energie a udržovali se ve zdravé kondici. Každý tak motivaci nalezne už jen v tom, jak skvěle se bude při dodržování zdravého životního stylu cítit!

    Dbejte mimo jiné i na dostatek spánku, ten by měl činit minimálně šest hodin denně. Nepodceňujte ani odpočinek a relaxaci, která vám výrazně pomůže zredukovat stres a psychický tlak, pod kterým se podle průzkumu cítí být přes osmdesát procent Čechů!

  • Stáhněte si mobilní aplikaci

    Autor: istock.com

    Nechcete spoléhat pouze na sebe? Stáhněte si mobilní aplikaci, která vás bude inspirovat v receptech, předá vám cenné informace o zdraví i stravě, povzbudí vás k pravidelnému pohybu a připomene vám i nutnost odpočinku. Jedna taková vznikla ve spolupráci ČPP, neziskové iniciativy Vím, co jím a piju, o.p.s., a Sport Invest Marketing.

    "Mobilní aplikace Aktivně a zdravě poslouží jako motivace do kapsy, kterou máte neustále u sebe," tvrdí generální ředitel České podnikatelské pojišťovny Jaroslav Besperát. Aplikace vás dokonce bude motivovat i formou výzev, díky kterým můžete vyhrát hodnotné ceny.

    Dále si můžete stáhnout i aplikace, které vám budou hlídat váš pitný režim, pomohou vám spočítat kalorický příjem nebo vám sestaví tréninkový plán, díky kterému zformujete postavu i v pohodlí domova.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji