Novou koalici v 55členném zastupitelstvu utvořily ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD, v opozici skončily ANO a SPD.

Brněnští zastupitelé zároveň rozhodli, že město bude mít nově 14 uvolněných konšelů, kteří budou za své funkce pobírat plat. To je o tři více než v minulém volebním období.

„Chtěla bych, aby bylo Brno příjemným místem k životu, místem dobrého bydlení i pracovních příležitostí. Chtěli bychom rozvíjet i kulturu nebo sportovní příležitosti,“ řekla Vaňková ve svém inauguračním projevu.

Územní plán je priorita

I když se Brno mění, mohlo by podle nové primátorky rychleji. „Má-li se však Brno rozvíjet, musí být schválen nový územní plán. To je zásadní úkol pro následující čtyři roky. Můžeme jej ale docílit jen tehdy, když budeme všichni spolupracovat. Nejen v koalici, ale společně s opozicí a občany Brna,“ řekla Vaňková.

Zásadní strategickou prioritou pro nové vedení města bude doprava. „Klíčový je velký městský okruh a dostatek parkovacích míst. Chceme dobudovat tramvajové linky a hlavně – projekty dotahovat do konce,“ zdůraznila Vaňková.

Lákadlem pro veřejnost má být nová multifunkční hala pro hokejovou Kometu. „Chceme, aby vyrostla na výstavišti,“ poznamenala nová primátorka. Jedinou ženou v čele moravské metropole byla až dosud Dagmar Lastovecká (ODS).

Kdo je Markéta Vaňková?

Narodila se 15. července 1977, je vdaná a má dvě děti. Absolvovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity (2000), získala titul JUDr. (2002). Do ODS vstoupila v 25 letech (2002), kdy se stala poprvé zastupitelkou Brna-středu, v této městské části byla také mezi lety 2006 a 2010 radní.

Do brněnského zastupitelstva byla poprvé zvolena v roce 2006. V následujících dvou obdobích ale mandát nezískala. Letos vedla brněnskou kandidátku občanských demokratů.

Jaké je složení rady města Brna?

Primátorka. Markéta Vaňková (ODS). První náměstek: Petr Hladík (KDU-ČSL). Náměstci: Tomáš Koláčný (Piráti), Oliver Pospíšil (ČSSD) a Robert Kerndl (ODS). Radní: David Grund a Petr Kratochvíl (oba ODS), Jaroslav Suchý a Filip Chvátal (oba KDU-ČSL), Róbert Čuma a Marek Fišer (Piráti).

Co Vaňková Brnu slibuje?

Zásadní strategickou prioritou pro nové vedení města bude doprava. „Klíčový je velký městský okruh a dostatek parkovacích míst. Chceme dobudovat tramvajové linky a hlavně, projekty dotahovat do konce,“ zdůraznila Vaňková. Lákadlem pro veřejnost má být nová multifunkční hala pro hokejovou Kometu. Stát má na výstavišti.

Jaké resty zbyly po Vokřálovi?

Klíčovým restem je slibovaný územní plán. Nový se musí stihnout do roku 2022, jinak město nepostaví ani plot či zídku. Problémem je miliardový koncertní sál Janáčkova centra zatížený žalobou architektů. Skandálem pak ztrátová Velká cena MotoGP, kterou stát už dál nechce platit. Potřebných 31 milionů bude město hledat jen těžko.

Vokřál půjde možná do byznysu

„Dostal jsem několik nabídek, abych se vrátil do byznysu. Myslel jsem si, že politici jsou v byznysu nejméně žádaným zbožím, ale nabídky jsem dostal, takže to musím zvážit,“ řekl exprimátor Petr Vokřál. Nyní chce ale měsíc nebo dva odpočívat a o dalším působení se rozhodne na začátku příštího roku.

Kromě toho se hodlá věnovat práci opozičního zastupitele, má také mandát koaličního zastupitele v kraji. Je navíc i místopředsedou hnutí ANO. Někteří politici v kuloárech mluvili o tom, že by Vokřál mohl nahradit hejtmana Bohumila Šimka (ANO), ale také že by se mohl stát ministrem některého z resortů vlády.

VIDEO: Markéta Vaňková: Budoucí primátorka Brna.