Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Australská policie zmařila teroristický útok. „Fanoušci“ ISIS chtěli střílet do davů

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2018
06:25

Australská policie dnes zatkla tři muže, které podezírá, že připravovali teroristické útoky v Melbourne. Policejní akce přichází necelé dva týdny poté, co útočník v Melbourne zabil jednu osobu a jeho útok byl zřejmě teroristickým činem, napsala agentura Reuters.

Policie vzala do vazby tři muže ve věku 30, 26 a 21 let. Všichni tři se měli snažit získat poloautomatické zbraně, aby mohli uskutečnit útok na dav lidí, a byli obviněni z plánování teroristického útoku. Všichni tři jsou občané Austrálie.

Policejní komisař státu Victoria Graham Ashton na tiskové konferenci uvedl, že policie má dostatek důkazů. Podezřelí sice zatím nebyli rozhodnuti, kde útok uskuteční, mělo to však být brzy. Cílem mělo být místo, kde se vyskytuje velké množství lidí a chtěli jich co nejvíce zabít, dodal Ashton.

Austrálie v současnosti považuje možnost militantního útoku za „pravděpodobnou“. To je uprostřed pětiúrovňového systému hodnocení hrozeb. Na této úrovni je systém od svého zavedení v roce 2015.

Policie uvedla, že úřady o mužích věděly a zrušily jim pasy kvůli obavám, že by mohli cestovat do konfliktních oblastí v zahraničí.

Policie dodala, že muži zřejmě nebyli řízeni militantní skupinou, ale byli fanoušky Islámského státu (IS). Nedomnívá se ani, že by měli napojení na útočníka z 9. listopadu.

Video  Při útoku v Melbourne zahynul člověk, 3 lidé byli zranění. (9.11.2018)  - Twiter/ABC Melbourne
Video se připravuje ...
Australská policie zatkla tři muže, které podezírá, že připravovali teroristické útoky v Melbourne. Australská policie zatkla tři muže, které podezírá, že připravovali teroristické útoky v Melbourne. | Reuters

petrw ( 20. listopadu 2018 07:09 )

takove by měli všude ve svete popravovat!

Zobrazit celou diskusi