Nepřetápějte místnosti

Přetopené místnosti nejsou vhodné pro peněženku a ani pro zdraví. V obývacím pokoji bychom měli mít 19 až 20 °C, v kuchyni i v ložnici 17 – 18 stupňů, na chodbách o dva až tři méně. Snížení teploty o 1 °C znamená úsporu až 6 % energie na vytápění.

Pečujte o radiátory

Topná tělesa nezakrývejte, snižuje to jejich účinnost. A platí to i o závěsech nebo nábytku, který je příliš blízko. Topení, byť jen zakryté závěsem, nemůže volně předávat teplo do místnosti a dokáže zvýšit spotřebu energie až o 40 %. Radiátor také pravidelně odvzdušňujte, jinak nebude topit naplno. Tím ušetříte přibližně 5 % energie.

Větrejte kratší dobu, ale intenzivně

V zimě zapomeňte na mikroventilaci a okna otevřete dokořán. Vzduch se rychle vymění, ale stěny zůstanou teplé. Stačí 10 až 15 minut. Dlouhodobě otevřená škvíra způsobuje i kondenzaci vlhkosti, na stěně u okna vzniká plíseň.

Pořiďte si termostat

Regulace teploty termostatem dokáže snížit náklady na topení až o 30 %. Inteligentní termostaty řeší problémy s přetápěním a umožňují třeba nastavit topení jen na určitou část dne či pro každou místnost zvlášť.

Odrážejte teplo ode zdí

Pro snížení tepelných ztrát můžete za topení umístit reflexní fólii, která odráží teplo. Hliníková vrstva fólie odráží teplo od zdí do místnosti.

Nezapomínejte na revizi

Ať už topíte plynem, nebo tuhými palivy, nezapomínejte na pravidelné revize kotlů. Ty dokážou odhalit špatně fungující kotel, který může být, kromě nižšího výkonu, i životu nebezpečný.

Oddělte místnosti

Pečlivě zavírejte dveře mezi místnostmi. Především pokud každou místnost vytápíte na jinou teplotu. Každé dveře navíc představují bariéru proti průvanu, který vzduch v místnostech ochlazuje.

Nejhorší jsou okna

Stará okna pouštějí více tepla než nezateplená zeď. Starý rám snadno utěsníte silikonovým těsněním – sníží ztráty až o čtvrtinu. Další čtvrtinu tepla ušetříte tím, že vlastnosti skla zlepšíte nalepovací fólií.

Utěsněte dveře

Netěsnícími dveřmi uniká až 40 % tepla. Důležitá je tloušťka křídla (alespoň 70 mm), dobře doléhající práh a těsnicí izolace. Jestli vám netáhne kolem dveří, zjistíte snadno pomocí plamene svíčky.

Využijte slunce

Pokud je venku hezky slunečno, nechte přes den roztažené závěsy a zatahujte je až na noc. Paprsky dopadající do místnosti totiž dokážou ušetřit víc tepla, než kolik ho pomůže závěs udržet v místnosti.