Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mezinárodní den mužů: Chlapi, slavíte?

/
  • I muži mají své dny
    I muži mají své dny (archiv)
    19. listopadu 2018 ● 10:00

    Svět je tak přehlcený významnými dny, že už ani nevíme, které z nich jsou opravdu důležité. Mezinárodní den mužů, který připadá na 19. listopadu, však mezi ně určitě patří. Jeho smyslem je totiž utužovat vztahy v rodinách a zároveň připomínat kladné mužské vzory. A toho bychom si cenit měli.

     

  • 1.

    Když ženské, taky my taky

    ...
    Autor: iStock

    Úsilí mít vedle Mezinárodního dne žen také stejný svátek pro muže se datuje minimálně od 60. let 20. století. Oficiálně ho však poprvé vyhlásili až 19. listopadu 1999 na Trinidadu a Tobagu. Nápad se postupně šířil a zanedlouho jej slavili také muži na Jamajce, pak v Austrálii a krok za krokem až do současnosti následovalo tuto myšlenku více než 60 států po celém světě.

     

    Ženy mají Den matek i Den žen, proč by totéž neměli mít i muži

    Největší zásluhu na prosazení tohoto významného dne má profesor Thomas Oaster. Tento právník se zabýval hájením mužských práv a poukazoval na to, že jejich postavení ve společnosti je významné, i když právě nejsou v roli otce. Jeho hlavním záměrem proto bylo vytvořit svátek pro všechny pány bez rozdílů. „Máme sice Den otců, ale co mladí chlapci, teenageři a muži, co děti nemají,“ odůvodňoval potřebu vytvořit nový, světem uznávaný Den mužů. A podařilo se mu to.

     

    Čím naše pány poctít?

    Způsoby, jak uctít Mezinárodní den mužů, jsou velmi rozmanité, od speciálních osvětových přednášek, přes mírové pochody po běžné posezení u drinku. U nás v Česku tento svátek ještě není zcela známý. Přednášky či akce tedy nečekejte. Nicméně i tak můžete svého muže, tatínka či přítele obdarovat. A jak už je to u nás v Čechách zvykem, kvalitním alkoholem určitě zabodujete. 

     

    Podle experta na dárky si muži také  přejí něco neobvyklého, co nemohou v běžném životě zažít a u čeho se zároveň pořádně vyřádí. „Jednoznačně nejoblíbenější dárky jsou tandemové seskoky s padákem, průlet ve větrném tunelu nebo bungee jumping. I ti, kteří adrenalin zrovna nevyhledávají, si nejčastěji přejí zažít něco výjimečného, třeba let horkovzdušným balónem. Krom dárku samotného je pro většinu mužů velmi důležité sdílení, nejčastěji s kamarádem nebo s partnerkou,“ uvádí Rostislav Peníška z největšího zážitkového portálu pro muže Adrop.cz. Dodává, že pokud chtějí ženy oslavit den společně s partnerem, měly by zapomenout na klišé, jako je večeře při svíčkách, a raději ho pozvat na originální rande plné akce a zážitků.

  • 2.

    Johnnie Walker Red Rye Finish

    ...
    Autor: archiv

    Tato skotská whisky, jež je vyrobena v limitovaném množství, na svoji chvíli čekala v sudech po bourbonu a posledních šest měsíců dozrávala v sudech po žitné whisky. Její náročná cesta se zřetelně podepsala na její skvělé chut


    Doporučená cena: 489,- Kč

     

  • 3.

    Létání ve větrném tunelu

    ...
    Autor: archiv

    Větrný tunel přivede do euforie každého, kdo touží okusit volný pád. Prolétnete se neuvěřitelnou rychlostí 200 až 270 km/hod a zažijete pocit, jako byste právě vyskočili z letadla. Jestli pátráte po nezapomenutelném dárku, který si navíc můžete užít i ve dvou, simulátor volného pádu je trefou do černého.


    Cena: od 1 500 Kč

     

  • 4.

    Gustav 13°

    ...
    Autor: archiv

    Polotmavý nefiltrovaný speciál Gustav 13° zraje v ležáckém sklepě celých sto dní. Milovníci zlatavého moku si ho oblíbili pro jeho příjemnou, déle doznívající hořkost, chmelové aroma a typickou jantarovou barvu, kterou mu dodává smíchání několika druhů sladů. Hustá bílá pěna a správný říz umocňují výsledný dojem.

    Nyní k dostání i v limitované edici multipacku 8x láhev 0,5l za doporučenou cenu 136 Kč.

  • 5.

    Přenosný reproduktor Sony

    ...
    Autor: archiv

    Sony přenosný reproduktor SRS-XB21 s funkcí EXTRA BASS™, režimem živé hudby a světly zajistí, že se každá vaše akce stane nezapomenutelnou. Prodávají prodejny s elektrem a sony.cz.

    Cena: 2300 Kč

  • 6.

    Gin Mare

    ...
    Autor: archiv

    Prémiovým španělským ginem Gin Mare nezklamete žádného gentlemana. Zakoupit ho navíc můžete v exkluzivním balení lucerny. Z tohoto prémiového ginu na vás dýchne chuť Středozemí díky použití bylin z této prosluněné oblasti.

    Dárkové balení Gin Mare Lucerna zakoupíte na www.1er.cz za cenu 1209 Kč

  • 7.

    Kosmetika Bulldog

    ...
    Autor: archiv

    Speciální dárkové balení produktů péče o mužský vous veganské pánské kosmetiky Bulldog obsahuje šampon a kondicionér na vousy 2 v 1, olej na vousy pro normální pleť a hřeben na vousy z broskvového dřeva.

    Koupíte v dm drogeriích a parfumeriích Notino, cena: 399 Kč


  • 8.

    Parfémovaná voda LOCO WOOD

    ...
    Autor: archiv

    Josefa Pizingera je parfémovaná voda pro pravého muže. Jde o kombinaci vůně mandarinkové kůry, listů bergamotu a ananasu, která se mísí s tóny muškátů, rozkvetlých karafiátů a fialkových listů.Koupí na www.loco-company.com podpoříte Nadační fond Kapka naděje.

    Cena: 1190 Kč 

  • 9.

    Čelovka

    ...
    Autor: archiv

    Čelovka Ledlenser NEO 6R byla vyvinuta speciálně pro pravidelné noční běhání. Akumulátor lze dobíjet přes USB kabel, nabízí dobu svícení až 40 hodin. Součástí balení je hrudní pás, díky němuž můžete svítidlo nosit připevněné na těle a zamezit oslňování při běhu ve skupině.

    Prodává www.ledlenser.cz, cena: 1290,-Kč


Dnešní horoskopy