Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozsekaného novináře odvezli v diplomatickém zavazadle? Ministr přišel s novou verzí

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2018
14:51

Vrazi saúdského novináře Džamála Chášukdžího mohli jeho rozřezané tělo vynést z místa činu v zavazadle. Televizi CNN to dnes řekl turecký ministr obrany Hulusi Akar. Chášukdží byl zabit počátkem října na saúdském konzulátu v Turecku, jeho vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Washingtonem.

„Jednou z možností je, že opustili Turecko tři až čtyři hodiny po vraždě,“ řekl Akar CNN v kanadském Halifaxu, kde se účastní mezinárodní konference.

„Jeho rozřezané tělo mohli vyvézt z Turecka v zavazadle, aniž se vzhledem k diplomatické imunitě museli obávat prohlídky,“ prohlásil.

Podle dřívějších zpráv bylo Chášukdžího tělo skutečně rozřezáno, ale pozůstatky byly údajně předány nejmenovanému „místnímu spolupracovníkovi“ saúdského konzulátu.

Turecko se snaží přinutit saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, aby o novinářově smrti informoval pravdivě. Americká CIA tento týden oznámila, že sám bin Salmán, který pouštnímu království fakticky vládne, vydal k vraždě Chášukdžího příkaz. Prezident Donald Trump se hodlá s poznatky CIA seznámit v úterý.

Zobrazit celou diskusi