Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová a Macron na pietě: Uctili památku obětí válek a diktatur

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2018
14:45

Francouzský prezident Emmanuel Macron a vrcholní němečtí představitelé včetně kancléřky Angely Merkelové dnes uctili v centru Berlína památku obětí válek. Macron také přednese projev ve Spolkovém sněmu a s Merkelovou bude jednat o reformě Evropské unie.

Macron, Merkelová a německý prezident Frank-Walter Steinmeier položili věnce v památníku Neue Wache na třídě Unter den Linden, informuje agentura AP.

Německo si dnes připomíná Den národního smutku (Volktrauertag), zasvěcený památce obětí všech válek a diktatur. Jeho počátky sahají do roku 1919, kdy lidé chtěli ukázat solidaritu s pozůstalými po vojácích padlých v první světové válce.

Před tímto pietním aktem Macron se Steinmeierem vyzvali mladé lidi, aby udělali vše pro otevřenou a mírovou Evropu, protože se podle šéfa Elysejského paláce „nacházíme ve velmi důležitém okamžiku naší historie“.

Steinmeier zdůraznil, že se lidé musejí učit z historie, aby se vyhnuli novým nedorozuměním. V Berlíně se v těchto dnech sešlo na 500 mladých lidí ze 48 zemí Evropy, Afriky a Blízkého východu na setkání nazvaném „Mladí za mír - sto let od první světové války, sto nápadů pro mír“, napsala agentura DPA.

naidka ( 18. listopadu 2018 15:23 )

Anebo v ní vidí chlapa.

Zobrazit celou diskusi