Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Otevřené obchody a svátek konzumu: „Ať nám neříkají, kdy můžeme nakupovat,“ hřímá Kubera

Autor: nkov - 
17. listopadu 2018
14:40

I přes dnešní svátek zůstávají v sobotu maloobchody i velkoobchody otevřené podle běžné otevírací doby. Zákon o zákazu prodeje o svátcích se totiž na 17. listopad nevztahuje. Po 28. září a 28. říjnu se tak dveře obchodů zavřou opět až o Vánocích.

Nově zvolený předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) se u příležitosti oslav 17. listopadu na Národní třídě pozastavil i nad tím, že jsou otevřené obchody právě dnes. A třeba i na prvního máje, svátek práce, kdy lidé paradoxně musí pracovat. Považuje to za důkaz toho, že přikázat mít zavřeno o vybraných svátcích je nesmysl. 

Dnes jsou všechny obchody otevřeny. Vzkazuji těm sociálním inženýrům, kteří chtějí za nás rozhodovat - a to jsme u toho svátku - kdy budeme nakupovat, kolik hodin budeme spát, co budeme jíst - tak těm bych vzkázal, ať nám dají pokoj. Dnes musí všechny ty pokladní, kupodivu, nevím proč zrovna tento svátek, musí do práce. A ještě druhý, který je první máj, který je ještě větší oslavou, svátek práce a oni musí do práce,“ bouřil šéf Senátu.

„Co je to za lidi, kteří navrhují a prosazují takové zákony? Přece to je věc obchodníka, jestli otevře, nebo neotevře. Když se mu to nevyplatí, tak neotevře. A někteří lidé rádi nakupují večer. A povolání, kde lidé musí pracovat, například nemáte svátek, nemáte volno, musíte pracovat (řekl novinářům - pozn. red.), takových povolání jsou stovky. Já musím taky dneska pracovat a je sobota a mohl jsem hrát tenis,“ řekl Kubera.

 

Podle situace na parkovištích obchodního centra na pražském Zličíně je vidět, že Češi jsou zvyklí si zajet nakoupit i ve sváteční den. Zamčené dveře by tu nepříjemně překvapily celé tisíce lidí. 17. listopad však nepatří mezi 6 vybraných svátků, ve které musí být podle zákona uzavřené obchody o ploše větší než 200 m2.

Na Štědrý den je dle zákona povinností prodejců zavřít nejpozději ve 12 hodin, některé obchody však zůstanou zavřené celý den. Patří k nim například IKEA nebo Penny Market. Své pobočky s jedinou výjimkou na celý Štědrý den zavře i e-shop Alza.cz, která do dvanácti hodin nechá otevřenou pouze prodejnu v Holešovicích. Obchody zůstanou uzavřené i následující dva dny 26. a 27. prosince, Češi tak budou moci zajet na nákup až 28. prosince.

illenne ( 18. listopadu 2018 08:09 )

gabreta To si ještě vyslechneme od Kubery, teď když je tím předsedou senátu, tak bude zase na koni . Už ho nemůžu poslouchat ty jeho řeči. Jednou jsem stála blízko něho v Teplicích, bavil se tam na kolonádě v centru, cigaretu v ruce a strašně vysmátý, pořád mluvil. Musela jsem se vzdálit, to se nedalo poslouchat. Měl by už konečně sedět doma se svojí ženou a ne se pořád předvádět.

kontraindikace ( 18. listopadu 2018 07:41 )

Konečně rozumný názor.

europa ( 18. listopadu 2018 07:14 )

Má naprostou pravdu. Je věcí obchodníka, kdy má otevřeno. Pokud to zaměstnanci vadí, nikdo ho nenutí tu práci dělat. Je spousta povolání, kde se pracuje nejen o svátcích, ale i v noci. Zrušíme kvůli tomu o svátcích a v noci službu zdravotníků, policistů, hasičů, řidičů a strojvedoucích atd. atd. Nejde tady vyjmenovat všechny profese, kterých se to týká. Nařizovat uzavření obchodů je nepřípustné omezování podnikání a stát nemá do toho co kecat.

kana2 ( 18. listopadu 2018 06:20 )

trčí tam celý rok tak ať si alespoň těch 7 svátků užijí v kruhu rodinném zavřel bych i hospody nic se těm násoskám nestane když si dají pohov nebo si koupí lahváče denně lezou na pivo jak ti slimáci

kana2 ( 18. listopadu 2018 05:57 )

no tak si to tentokrát ti šílení nakupovači užili u nás není obchod tak jezdíme 1 za týden všechno nacpem do mrazáku alespoň nám z toho vyteče ta hnusná voda co do toho výrobci nacpali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa