Vaše dcera se nemusí přátelit s každým! To byste ji měli naučit!

Vaše dcera se nemusí přátelit s každým! To byste ji měli naučit!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
18. listopadu  2018 
 06:00

Pro svou milovanou holčičku si určitě přejete šťastný a spokojený život, jehož součástí je, aby měla kolem sebe spoustu dobrých přátel. A upřímně – kdo z nás nemá někdy tendence svým potomkům do výběru těch „správných“ trochu mluvit? Dávejte si pozor!

Každý rodič věří, že se mu povede vychovat své děti tak, aby se z nich stali slušní a čestní lidé. Proto je tolik důležité zajistit, aby děti vyrůstaly v prostředí, které jim nabídne dostatek lásky, důvěry a porozumění, naučí je soucitu i povzbudí jim sebevědomí. A všechny tyto aspekty, tolik důležité pro kvalitní a plnohodnotný život, našim ratolestem vedle vlastní rodiny pomáhají budovat a utvářet také přátelé a kamarádi.

Pár přátel stačí mít…

„Opravdový přítel je ten, kdo první přijde, když všichni odejdou,“ říká moudrý citát neznámého autora. Americký spisovatel Elbert Hubbard zase tvrdí: „Přítel je ten, kdo o vás všechno ví, a má vás pořád stejně rád.“ Proč jsou přátelé v našich životech tolik důležití? Jsou to lidé, které jsme si sami vybrali za své blízké, spoléháme na ně a důvěřujeme jim, obracíme se na ně, když se cítíme špatně nebo prožíváme těžké chvíle. Mít dobré kamarády je proto vzácný a drahocenný dar, který bychom si měli patřičně hýčkat. Sdílejí naše potíže a tajemství a dělají náš „obyčejný“ svět zábavnější, veselejší a radostnější. Ano, s tímto vědomím by mělo vstupovat do života každé dítě. Ovšem pozor! Je důležité, abyste svým ratolestem vysvětlili, že nikde není řečeno a rozhodně to neznamená, že by se měly kamarádit s každým. Což může být v dnešním světě plném interaktivních médií a sociálních sítí, kdy může mít každý člověk během chvíle stovky nebo tisíce virtuálních „přátel“, náročný úkol. A také nebezpečný trend, kterému mladí lidé často mylně podléhají. Zvláště pak dospívající slečny trpí často pocitem, že nutně musí být všeobecně oblíbené, milované a uznávané, což vede k nezdravé rivalitě, soupeření, závisti a konfliktům. Co s tím?

První dny ve školce bývají těžké a pravděpodobně se bez nějaké té slzy neobejdou.
První dny ve školce bývají těžké a pravděpodobně se bez nějaké té slzy neobejdou.
Autor: iStock

Důvěřuj, ale prověřuj!

Nezapomínejte, že pro své dítě jste vzorem (alespoň do určitého věku), takže zásadně utváříte jeho osobnost i způsob uvažování a chování. „Učte svou dceru respektu, toleranci a laskavosti vůči ostatním lidem. Snažte se ale, aby věděla, že i když tyto vlastnosti bude ve společenských vztazích uplatňovat, bude slušná, milá, vstřícná a přívětivá, skutečné přátelství je něco zcela jiného, mnohem hlubšího. Vysvětlete jí, že se nemusí (a ani by neměla) okamžitě spřátelit s každým, kdo ji požádá o pomoc nebo koho například v nouzi vyslechne. Což se ale na druhou stranu zcela nevylučuje s tím, že s někým, koho původně potkala náhodně nebo jen letmo, může časem navázat silnější přátelský vztah,“ říká vývojová psycholožka Dr. Andrea Bastiani Archibald, Ph.D. Je fajn, když rodiče dokážou „vybavit“ své dítě dobrou sociální inteligencí, aby se vyznalo v lidech, umělo odhadnout jejich záměry a správně vyhodnocovat nejrůznější situace.

Podle nosa poznáš kosa?

Ten, kdo je dobrým přítelem pro jednoho, nemusí jím být pro druhého. Pokud je vaše dcera dobrodružná a temperamentní povaha, těžko jí bude dobře s někým, kdo je spíše zakřiknutý, nemluvný a nejraději vysedává někde v klidném koutku s knížkou. Určitě bude šťastnější „se sobě rovnou“ kamarádkou podobného naturelu, která stejně jako ona sportuje, neposedí, ráda a často se směje a vymýšlí nejrůznější aktivity.

„Ano, výběr přátel je jistě velmi osobní věc, kterou ovlivňuje celá řada faktorů. To, s kým si vytvoříme silnější vazby, závisí mimo jiné na podobnosti povahových rysů nebo smyslu pro humor. V žádném případě není dobrým řešením nutit potomky, aby se s někým přátelili například jen z povinnosti, kvůli pocitu viny nebo zkrátka proto, že se například kamarádí maminky a jejich toužebným přáním je spřátelit za každou cenu i své malé dcerky. Tudy cesta nevede. Mladé dívky pak občas ani nevědí, proč jsou přátelé s někým, kdo jim nevyhovuje a s kým se necítí dobře. Případně je například ponižuje, nebo dokonce citově šikanuje,“ vysvětluje Dr. Andrea Bastiani Archibald.

Nenutit a nepřemlouvat!

Dalším nebezpečím je, když nutíte dceru do přátelství s někým, kdo její náklonnost neopětuje. Je z toho pak přirozeně smutná, zmatená a rozčarovaná, nechápe, co se děje a proč nejsou její vstřícná gesta opětována. Pak může nastat těžká situace i pro vás, rodiče, protože vy si samozřejmě nedokážete představit, že existuje někdo, kdo nechce vaši úžasnou a dokonalou holčičku ve svém životě, nebo jí dokonce ubližuje. A často uděláte tu chybu, že místo abyste zvedli telefon, promluvili si s matkou dotyčné druhé dívky a zařadili zpátečku, nepřetržitě přesvědčujete svou dceru, jak je důležité umět v životě s každým vyjít a být za každých okolností dobrou a chápavou kamarádkou. Je důležité uvědomit si, že stejně jako má vaše dcera právo vybrat si sama své přátele, má druhá zúčastněná stejné právo přátelství vaší dcery odmítnout a neakceptovat. Nejlepším řešením je na rovinu své milované holčičce poradit, aby zaměřila svou energii na přátele, které už má, nebo ty nové hledala jinde.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku