Angelina bývala na první pohled „šedou myškou“. To se však před několika lety změnilo ve chvíli, kdy si stoupla na pódium jako zpěvačka. Přestože měla rozklepaná kolena, pozornost a bavení publika se jí zalíbilo natolik, že se rozhodla jít doslova s kůží na trh. Dnes vystupuje po celé Evropě. „Jeden den v elegantním pompézním sále velké drážďanské opery, druhý den v punkovém berlínském baru, třetí den děláte show na lodi a čtvrtý den tančíte umírněnou verzi svého čísla pro konzervativní korporáty,“ uvedla burleska.

Jaké bylo její poprvé?

„Mé první tanečně burleskní vystoupení spočívalo v tom, že cestuji s kufříčkem a v kabátku a najdu na zemi rukavičku, která se pak splaší a začne mě svlékat! Tenkrát se něco pokazilo a člověk, co mi měl na pódiu připravit rukavičku, ji ztratil. Místo ní mi tam dal bílý hadr. Stála jsem tam, nechápavě sáhla po hadru, třepala s ním ve vzduchu a přemýšlela, co tam proboha budu dělat,“ vzpomínala Angelina Angelic dnes už se smíchem na to, jak ve stresu objevila kouzlo improvizace, díky kterému nervozita záhy opadla.

Maminka se bojí, co na to okolí

Jak ale reagovali blízcí - zvláště pak rodina - když burleska prozradila, že se dala na umělecký striptýz? „Nejdřív byl spíš problém, že si nedokázali pod burleskou nic moc představit. Většinou k tomu, co neznáme, máme obecně předsudky,“ vyprávěla Angelina, která nakonec celou rodinu pozvala na své představení, kde nebyl prostor na vytváření zhýralých scénářů. „Můj táta se vyloženě chlubí tím, že má dceru burlesku, je mu blízká umělecká branže. Mamka mě taky podporuje, ale trošku se bojí reakcí okolí,“ svěřila se.

Muži ji neponižují

Bývají v souvislosti s tímto netradičním uměním problémy s hrubiány, kteří by burlesku považovali za lehkou dívku? „Paradoxně je to přesně naopak (smích). Muži si mě staví na piedestal a mají mě za nedosažitelnou. Po tom, co zhlédnou moje vystoupení, získávají respekt k tomu, co dělám, protože vidí, že se jedná o sofistikovanou show. Na mém vystoupení není nic levného, laciného nebo vulgárního. Hrdě oslavuji ženství v jeho plné síle,“ vysvětlila Angelina.

Nedávno jsem otevřela svou vlastní školu burlesky, Angelina Angelic’s School of Burlesque, pod kterou vedu kurzy pro začátečníky i pokročilé v Praze.
Autor: Archiv Angelina Angelic

„Dodávám ženám sebevědomí"

Z šedé myšky se stala během několika nocí královnou pódia i svého života, ve kterém si je jistější než kdy předtím. A má energii doslova na rozdávání. Není proto divu, že před nedávnem otevřela vlastní školu, kde učí ženy, jak se stát osobitou a omamující burleskou.

Kromě klasických burleskních technik sundavání rukaviček či punčošek a různých tipů ohledně svádění zde pracuje i na zlepšení psychiky studentek a podporuje je na vlastní cestě k sebelásce a sebevědomí. Se svými workshopy a představeními dnes cestuje po celé Evropě. „Mám za sebou Itálii, Irsko, Polsko, Slovensko, Německo a další zastávkou bude Rusko a Finsko. Na kurzy mohou přijít všechny ženy, které v sobě touží probudit ženskost, načerpat inspiraci a získat sebevědomí,“ uvedla burleska.

Jak se stát burleskou?

Angelina Angelic radí: mějte na paměti, že není dobré napodobovat druhé, což bývá největším nešvarem. „Opravdu to trvá, než si člověk najde vlastní styl a než najde odvahu ukázat, co v něm skutečně je. Některé dívky chtějí od první hodiny stát na pódiu a být hvězdami, tenhle přístup může být ale kontraproduktivní. Nejlépe funguje niterný zájem o burlesku a skutečná vášeň pro toto krásné umění. Užívat si tu cestu a po malých krůčkách objevovat vše, co burleska může nabídnout. A to jak na pódiu, tak i v osobním životě,“ prozradila.

 

Na vzhledu, stáří či tvarech nezáleží. To nejdůležitější je schopnost propojit se s publikem. „Charisma a touha se neustále zlepšovat. Důraz na detail. Ať už chcete svést publikum, dráždit ho, pobavit, dát mu vizuální show, je důležité mít notnou dávku humoru, čili nebrat se tak vážně a také být maximálně autentický. Skutečně se před publikem obnažit - a to teď vůbec nemluvím o těle. I vaše duše by měla být nahá a klidně i trošku zranitelná před lidmi,“ dodala burleska.

Fotogalerie
10 fotografií