Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Born, Slíva i Anderle jdou pomáhat charitě. Z aukce jejich děl budou těžit handicapovaní

Autor: nkov - 
15. listopadu 2018
18:30

Celkem 374 autorů a jejich 422 uměleckých děl. Takový je v číslech 14. aukční salon výtvarníků Konta Bariéry, který vyvrcholí v neděli 9. prosince. Zájemci si můžou jednotlivá díla prohlédnout ale už od 22. listopadu v Křížové chodbě Karolina Univerzity Karlovy v Praze, kde projekt začíná o den dříve vernisáží. Výnos z charitativní aukce současného českého umění opět poslouží na financování stipendií pro studenty středních a vysokých škol s těžkým postižením.

„Aukční salon Konta Bariéry je projekt, na který jsme v nadaci opravdu pyšní. Podařilo se nám vytvořit pětadvacetiletou tradici, která spojuje špičkové české umění s charitou, přiblížila akci ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

„U našich aukcí se scházejí umělci a milovníci umění, bez kterých by to nešlo. Koupí si krásnou věc, udělají sobě anebo svým blízkým radost a navíc přispějí Kontu Bariéry. Neuvěřitelných 64 milionů, to je výnos předcházejících třinácti aukcí,“ dodala Božena Jirků.

14. aukční salon je plný zvučných jmen, mezi kterými nechybí Zdeněk Sýkora, Jiří Slíva, Adolf Born, Ivana Kotýnková, Petra Šnokhausová, Jiří Anderle nebo Tomáš Bím.

Nápad Jana Kačera a 25 let historie

Významný charitativní projekt Aukční salon výtvarníků provází Konto Bariéry již od roku 1993. Každé dva roky přední čeští i slovenští umělci věnují svá díla Kontu Bariéry, které je vystaví a následně vydraží. S nápadem oslovit výtvarníky rozmanitých žánrů a požádat je, aby věnovali jedno své dílo do charitativní aukce, přišel v roce 1993 Jan Kačer.

Během 25 let Konto Bariéry uspořádalo 13 aukčních salonů, které vynesly desítky milionů korun do fondu Stipendium Bariéry, který je určen pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Příspěvek není podmíněn studijními výsledky, ale je chápán jako sociální podpora, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem. Předchozí aukční salon v roce 2016 vynesl celkem 3,5 milionu korun, což pokrylo náklady na celkem 132 stipendií pro lidi s handicapem.

Více informací naleznete na https://aukcnisalon.cz/

Takto vypadala vernisáž v roce 2016. Takto vypadala vernisáž v roce 2016. | Konto bariéry

Vernisáž:

  • 21. listopadu 2018 od 17 hodin
  • Univerzita Karlova, Křížová chodba Karolina
  • Ovocný trh 3 - 5, Praha 1

Výstava:

  • 22. listopadu - 7. prosince 2018
  • otevřeno denně 10 – 18 hodin

Aukce:

  • 9. prosince 2018 od 13 hodin
  • Univerzita Karlova, Modrá posluchárna
  • Ovocný trh 3 - 5, Praha 1

Zobrazit celou diskusi