A co víc! Zdál se jim opilý. Přivolali proto policejní hlídku a všichni dohromady se nestačili divit. „Hlídka naměřila šoférovi vlaku více než 2,6 promile,“ uvedla policejní mluvčí Alice Musilová.

Odmítl dát krev

Pro jistotu, že se přístroj „nezbláznil“, dechové zkoušky zopakovali. „Muž středního věku však s hodnotami několika dechových zkoušek nesouhlasil, požití alkoholu tvrdošíjně popíral a odmítl i lékařské vyšetření spolu s odběrem krve,“ upozornila policistka.

Prezident strojvůdců v šoku

Případ šokoval prezidenta Federace strojvůdců ČR Jaroslava Vondrovice. „Pokud se to potvrdí, jde o absolutně neomluvitelné selhání. Strojvůdce je zodpovědný za životy cestujících, takový exces nelze připustit,“ reagoval Vondrovic s tím, že jeho kolegové řídící vlakové soupravy podstupují namátkové kontroly na alkohol před začátkem jízd, ale i v jejich průběhu.

„I proto, pokud někdo nastoupí na směnu v podobném stavu, je to trestuhodné,“ dodal Vondrovic.

Pozorní železničáři i policisté naštěstí zasáhli včas. Vlak se totiž měl vracet z Křenovic zpátky do Brna. Strojvedoucí je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Má neplacené volno

Zaměstnanec Český drah skončil mimo službu, čerpá neplacené náhradní volno. „Podobné chování je naprosto nepřijatelné a v žádném případě ho netolerujeme. Se strojvedoucím bude o události sepsán protokol a hrozí mu ukončení pracovního poměru. Před jízdou standardně kontrolujeme, zda strojvedoucí nepožil alkohol, provádíme i namátkové kontroly v provozu,“ vyjádřila se k případu regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

VIDEO: Nehoda ve Veselí nad Moravou. Řidička vjela před osobní vlak.