Nelze jí v žádném případě upřít, že si místo idylické vánoční dovolené v Thajsku prožila skutečně hororový zážitek, který si v sobě jistě ponese až do smrti. Nutno ovšem přiznat, že z toho jako správná obchodnice dokáže celkem umně těžit. Nejprve o tom všem napsala knihu, nyní natáčí dokumentární film. A aby byl co nejemotivnější, snaží se do něj sehnat dva muže, kteří se během toho strašlivého dne stali jejími anděly strážnými.

Krásná topmodelka doposud nebyla schopná kontaktovat muže, který se jí jako první vrhl na pomoc poté, co skončila se zlomenou pánví a s vnitřním krvácením uvězněná na jednom z okolních stromů. Trčela tam prý nekonečných osm hodin a čekala na záchranu… Pořád ale dopadla lépe než její snoubenec Simon Atlee  (†33), nadějný londýnský fotograf. Ten se při této katastrofě bohužel utopil a jeho tělo bylo nalezeno až o mnoho dní později. Identifikovat ho tou dobou už bylo možné pouze prostřednictvím testů DNA.

Němcová by ráda našla i muže, který v thajské nemocnici ležel na posteli vedle ní, a když pak byla převážena do jiného zdravotnického zařízení, dal jí amulet pro štěstí. A zároveň shání i dívenku narozenou v den, kdy se objevila tato děsivá vlna, a která na počest této události dostala jméno Tsunami. Držme jí palce, v dokumentu by totiž Němcová ráda ocenila všechny odvážné thajské lidi, kteří pomáhali přeživším tohoto neštěstí, a to je moc hezké gesto.

Zemětřesení, které postihlo oblast západního pobřeží indonéského ostrova Sumatra, následované vlnou tsunami, usmrtilo 230 000 lidí v celkem čtrnácti státech a nemilosrdně zaplavilo pobřežní sídla vlnou vysokou až 30 metrů. Říká se, že se jedná o jednu z nejsmrtonosnějších přírodních katastrof. Nejhůře zasaženou zemí byla Indonésie, následovaná Srí Lankou, Indií a Thajskem. Němcová, které se podařilo z toho pekla vyváznout jen šťastnou náhodou, pak založila Fond Happy Hearts a postarala se o opravu a zbudování celé řady škol v Thajsku.

Video
Video se připravuje ...

Drsné výročí Němcové: 9 let poté, co utekla tsunami Luboš Procházka, David Malík

Fotogalerie
44 fotografií