Přes den natáčel v divadle, večer hrál v Karlíně. A ještě v poledne si spolu telefonovali. „V noci jsem ale přišel domů – a ležela mrtvá u topení, na které upadla,“ vypráví herec o smutném konci oblíbené televizní moderátorky dětských pořadů.

Vyhazov z ČST

Její smrt byla pro něho šok, ovšem ne blesk z čistého nebe. „Štěpánčiným problémem bylo, že na svém tvůrčím vrcholu musela odejít z Československé televize. Vyhodili ji proto, že manžel její dcery Sašky podepsal Chartu. Těžce to nesla. Po revoluci jí to sice přineslo možnost vrátit se před kamery v plné parádě – ale už byla jiná doba,“ vzpomíná Přeučil.

Neuměla stárnout

Jeho žena prý těžce nesla své stárnutí. „Před kamerou už nemohla být mladistvou Štěpánkou. Objektivně to moc nevadilo - nabízeli jí, že bude místo toho tetou Štěpánkou, nebo babičkou. To se jí však nelíbilo. A tak propadala depresím a občas - nebo i dost často - si pomáhala skleničkou. No, snažil jsem se jí s tím pomoci, ale nepomáhalo to. Bylo to smutné,“ vzpomíná Přeučil. Štěpánka zemřela 27. října 1999.

Ženáčem jen na zkoušku

Po smrti Štěpánky si herec vzal za manželku první českou Popelku Evu Hruškovou (66). Není to ovšem jeho druhá žena, ale už třetí. Přeučil byl totiž krátce ženatý už před Štěpánkou! „Bylo to takové manželství na zkoušku,“ tvrdí. Potkali se na poště během jeho vojenské služby, spontánně se vzali. „Byla fajn, ale neměli jsme skoro nic společného,“ říká herec. Dnes už nejsou v kontaktu.

VELKÝ ROZHOVOR S JANEM PŘEUČILEM ČTĚTE V PÁTEČNÍM TV BLESK MAGAZÍNU

VIDEO: Jan Přeučil o tátovi v komunistickém vězení: Vážil 45 kg!

Video
Video se připravuje ...

Jan Přeučil o tátovi v komunistickém vězení: Vážil 45 kg! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

Fotogalerie
13 fotografií