V Montrealu se stal nehledě na oddanost Canadiens nechtěným, do jiného mančaftu nechtěl. „Klub mi nabídl trejd, ten jsem ale odmítl,“ pravil »Pleky« po nečekaném vyhazovu. A tak si sbalil doslova svých pět švestek a včera po poledni přistál s pěti plnými taškami a balíkem hokejek na Ruzyni.

V příletové hale vítala Tomáše maminka Květa. Vnoučat se ale nedočkala. Matyáš s Adamem jsou v péči své mamky Lucie Vondráčkové a ta se do Česka podle všeho jen tak nechystá – a to údajně ani na Vánoce! Kluci v Montrealu chodí do školy a školky, mají tam kroužky i kamarády.

Plekancovi tak hrozí, že své syny uvidí až na konci školního roku. Čili skoro za osm měsíců. Pokud se samozřejmě zpět za oceán nevydá sám už dříve. To bude záviset na jeho zdraví, angažmá (v hokejových kuloárech se dál nejhlasitěji mluví o Kladnu a brněnské Kometě), ale i rozvodu s Lucií Vondráčkovou.

Stále totiž není zřejmé, jestli právní bitva proběhne podle Tomášova přání v Česku, nebo si zpěvačka prosadí stání v Kanadě. „Letím na vyšetření k Pavlu Kolářovi a po něm budu řešit nabídky v Česku,“ prozradil včera Plekanec nejbližší plány a ke své hokejové budoucnosti Blesku kuse sdělil: „Jednání zatím žádná neproběhla. Nevím nic.“

Válka o děti začala

Na rok jí na konci srpna v Montrealu pronajal dům ve stejné ulici, jako je ten jeho, aby mohl syny vídat co nejčastěji. Jenže po bleskovém přesunu do Česka se vše mění. A Tomáš i Lucie si uvědomují, že opravdový boj o Matyáše a Adama právě začal. Důkaz? Včerejší příspěvky hokejisty a zpěvačky na jejich facebookových stránkách.

První ránu na emoční komoru vyslal »Pleky«. „Ani miliony dolarů v NHL nestojí za to, aby tihle dva byli nešťastní a bez obou rodičů. Slíbil jsem jim, že Montreal je v zámoří můj poslední klub. Teď je čas na návrat domů,“ připsal k společné fotce ve chvíli, když už byl bez nich v Evropě. Vondráčková kontrovala už po hodině – očividně v reakci na svého téměř již exmanžela – rovněž obrázky, jak blbne s kluky. „Znáte takové ty malovací kavárny?“ uvedla. Že by oboustranná snaha získat veřejné mínění na svou stranu?