Podle Pavla Čižinského, který je bratrem starosty Prahy 7 a lídra magistrátní Prahy Sobě Jana Čižinského, se chce koalice při zlepšení fungování úřadu inspirovat právě v sedmé městské části. Dosavadní vedení Prahy 1 v čele se starostou Oldřichem Lomeckým (TOP 09) řada politiků i obyvatel kritizovala pro nízkou transparenci a údajné machinace s obecním majetkem.

Co my musíme přinést, je změna přístupu, změna atmosféry, změna klimatu, změna politické kultury,“ shrnul přístup nové koalice budoucí první místostarosta Petr Hejma (STAN/My, co tady žijeme). Dodal, že koalice chce představit vizi toho, jakým způsobem by se měla městská část rozvíjet, a že na vytváření této vize by se měli podílet obyvatelé městské části. Lidé by rovněž měli mít větší možnosti v komunikaci s radnicí, a to nejen v případě politiků, ale i úředníků. „Musíme dbát nejen na to, aby byl úředník erudovaný, ale musíme hlídat i to, jakým způsobem se chová k občanovi,“ uvedl.

Mezi další programové priority, které koalice představila, patří péče o seniory, rozvoj kultury ve spolupráci se spolky, podpora malých obchodů v ulicích centra, dodržování veřejného pořádku, zklidnění automobilové dopravy nebo podpora zeleně ve městě. Koalice chce také zachovat Nemocnici Na Františku, kterou dosluhující vedení radnice původně chtělo pronajmout, poté od záměru ustoupilo.

V souvislosti s veřejným pořádkem a turismem vznikne na radnici nový zastupitelský výbor pro oživení a kultivaci památkové rezervace. Ten by se měl zaměřit na problémy, jako je vylidňování centra, veřejný pořádek či negativní dopady turistického ruchu.

Rozdělení kompetencí v radě už má koalice vyjednáno, stejně jako předsedy výborů, kde se ovšem ještě dojednávají podrobnosti. Všichni členové rady budou uvolnění a budou tak za funkci pobírat plat. Funkce předsedy kontrolního výboru by měla připadnout opozici, jak bývá zvykem. Koaliční smlouvu chtějí strany podepsat těsně před ustavujícím zastupitelstvem, které bude v pondělí 19. listopadu od 17:00.

Volby v první městské části vyhrála Praha 1 Sobě s 21,3 procenta hlasů, získala šest mandátů. Druhá byla ODS se 17,9 procenta a pěti křesly a třetí Piráti s 15,6 procenta hlasů a čtyřmi mandáty. TOP 09, která dosud vládla společně s ODS a ČSSD, obhajovala sedm křesel včetně postu starosty, získala ale jen tři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se dvěma křesly.

jméno strana funkce kompetence
Pavel Čižinský Praha 1 Sobě starosta finance, PR, sociální věci a zdravotnictví, legislativa
Vladan Brož Praha 1 Sobě radní investice a veřejné zakázky
David Skála Praha 1 Sobě radní doprava, zahraniční vztahy, neinvestiční akce v památkové zóně
David Bodeček Piráti radní majetek
Pavel Nazarský Piráti místostarosta školství, otevřená radnice a participace
Petr Hejma STAN/My, co tady žijeme 1. místostarosta územní rozvoj, výstavba, obchod, služby, bezpečnost a veřejný pořádek
Petr Burgr KDU-ČSL/My, co tady žijeme radní občanská společnost a spolky, kultura a sociální péče v oblasti seniorů
Petr Kučera Zelená pro jedničku radní informatika, úklid a životní prostředí