Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Položí „únos“ Babišova syna vládu? Pro ČSSD by byly volby to nejhorší, tvrdí politolog

Video se připravuje ...
14. listopadu 2018
06:05

Rozbuškou pro českou politickou scénu se stalo šokující vyjádření Andreje Babiše mladšího, syna českého premiéra, pro Seznam Zprávy. Ty ho objevily ve Švýcarsku, kde se údajně léčí a kvůli zdraví je nezpůsobilý k trestnímu stíhání v dotační kauze. Navíc tvrdí, že byl proti své vůli odvezen na čas na Krym. Na zteč okamžitě vyrazilo šest opozičních stran – ODS, TOP 09, Piráti, STAN, SPD a lidovci chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře Babišově kabinetu. Klíčovou roli podle politologa Jana Kubáčka budou hrát sociální demokraté coby druhá koaliční strana, a také komunisté, o které se Babišova vláda při hlasování o důvěře opřela. Domnívá se, že pokud by Andrej Babiš skončil v čele vlády, usiloval by o předčasné volby, řekl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

ČSSD zatím v nejnovější kauze „našlapuje“ opatrně. Předseda ČSSD Jan Hamáček chce počkat na to, jak Babiš celou věc nejprve vysvětlí na koaličním jednání. Podle Kubáčka není příliš pravděpodobné, že by menší ze stran koalice Babišovi „podrazila nohy“, podobně se podle něj zachovají i komunisté. „Sociální demokraté a komunisté budou na lékařských vahách vážit své rozhodnutí o postupu k Andreji Babišovi. Budou bezesporu očekávat ústupky, ale spíš se budou snažit, aby nějakou měrou vláda fungovala dál, protože pro ně je nejhorší, aby se Babiš rozhodl pro předčasné volby. Nejsou stále na vítězné vlně,“ vysvětlil Kubáček. 

Odchod Babiše by přitom podle Kubáčka uvítali téměř všichni. „Vyjma hnutí ANO by všichni vládu bez Andreje Babiše uvítali, protože by to pro ně byla ideální varianta. Kdyby ten hlavní aktér, ta tvář v čele vlády šla v podstatě stranou, musel by se [Babiš] připravit na situaci, že je tu někdo vlivný, hybatel vlády a témat a jemu zůstane role Jánošíka, který by to udělal lépe, rychleji… Už by se mu ale komunikovalo mnohem hůře,“ tvrdí Kubáček.

Poukazuje i na sousední Slovensko a situaci Roberta Fica, který z čela vlády odešel po skandálu kolem vraždy. „Najednou některá témata ztrácí a začíná ho převyšovat donedávna řadový představitel SMERU pan Pellegrini. On se dostává do situace, kdy pro některá témata je jen de facto dveřníkem. Myslím si, že to Andrej Babiš nebude chtít riskovat,“ domnívá se politolog.

Možnost předčasných voleb vidí Kubáček jen v jednom případě – pokud Babiš nakonec opravdu neustojí tlak a skončí. „Pokud odejde Babiš, bude ANO dělat spolu s prezidentem Zemanem vše pro to, spolu, aby došlo k předčasným volbám,“ dodal Kubáček.

Celá kauza, kterou uchopila opozice jako další kolo „boje“ proti Babišovi, může podle Kubáčka společnost ještě víc znechutit. „Já se obavám, že teď začne ta zvláštní křeč typu: Chceme změnu, chceme zatlačit Babiše, chceme ho vidět zpoceného v defenzivě, ale zároveň nechceme předčasné volby, protože nemáme jistotu, že se tam znovu dostaneme. A najednou z toho může vzniknout velmi únavná, tragikomická, smutná bramboračka, která může vést k deziluzi českého voliče,“ dodal Kubáček.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

willi48 ( 14. listopadu 2018 19:23 )

Nakonec to vypadá, že ten Sobotka nebyl až zas takový tupoun. Kdyby stál tenhle Hamáček za něco, tak tu nešťastnou účast v současné vládě z fleku ukončí. Co všechno ještě tomu zmetkovi Burešovi projde ?? Tak aspoň ti socdemáci by ho mohli poslat k šípku. Účast ve vládě jim stejně žádný návrat voličů nepřinesla. Takhle by se alespoň viditelně distancovali od těch Burešových prasáren. A nahradí je ve vládě rád Kanimůra, a to teprve bude v této zemi sranda.

cezar8 ( 14. listopadu 2018 16:43 )

Válka o koryta v tomto státě a nerespektování demokratických voleb je největší prasečina. Šaškuje se tady o 50 mil, které byly vráceny, ale miliardy co byly prošustrovány nikoho nezajímají. Na ty byla radši dána amnestie. Je to hnus co se tady děje.....

reiner ( 14. listopadu 2018 11:07 )

Tak tím, že na nás makají se ohání odjakživa a byl to prý i důvod k rozdělení - tak proč sem lezou? Je jich tu čím dál víc ....

radar666 ( 14. listopadu 2018 09:40 )

Je zřejmé,a dá se na to klidně i vsadit,že není v zájmu ČSSD ani komunistů,aby se konaly předčasné volby,neboť ČSSD je v takovém stavu,že by po volbách úplně zmizela z politické scény.Ani strany tzv. " Kalouskova debilního bloku ",krom ODS, nemají ,a ani nemůžou mít zájem o nové volby,protože by dopadly stejně. Jestli si myslí opak,pak si lžou do vlastní kapsy a je tedy zcela nepochopitelné,co sledují touto kampaní,kterou nic,ale vůbec nic ,nezískají.Leda tak opovržení voličů nad tím,jakých metod používají ve spolupráci s novinářskými hyenami ! Babiš to ustojí a ta smečka nenažranců,která celou kauzu spunktovala,bude pouze voličům pro smích !

kraken110 ( 14. listopadu 2018 08:01 )

A kdo by na Tebe makal nebýt slováků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa