Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Vy jste paní Macronová?“ Stařenka (100) si spletla Merkelovou s první dámou Francie

Autor: Darina Jíchová - 
13. listopadu 2018
15:04

Německá kancléřka Angela Merkelová (64) se během oslav 100. výročí konce první světové válce dostala do úsměvné situace. Když kráčela po boku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (40) ve městě Compiègne, zastavila je stoletá stařenka, která si nenechala vymluvit, že Merkelová je ve skutečnosti Brigitte Macronová (65), přestože se jí to německá kancléřka snažila několikrát vysvětlit, uvedl deník Guardian.

MerkelovouMacronem vítaly zástupy lidí v Compiègne, ve městě, kde bylo 11. listopadu 1918 podepsáno příměří. Mezi nimi také stařenka, kterou neodradil ani déšť. Chtěla se totiž vyfotit s prezidentem a s první dámou.

Francouzka nepoznala Merkelovou

Ženu kráčející vedle Macrona automaticky považovala za jeho manželku. „Vy jste paní Macronová?“ ptala se Merkelové, která Macrona doprovázela. „Ne, já jsem německá kancléřka,“ odpověděla jí politička německy. Přítomní překladatelé to stařence ihned přeložili.

Stoletá Francouzka si v Compiègne spletla Angelu Merkelovou s Brigitte Macronovou. Stoletá Francouzka si v Compiègne spletla Angelu Merkelovou s Brigitte Macronovou. | reprofoto/twitter

„A vy jste paní Macronová?“ reagovala žena, Merkelovou při tom svírala za ruku. Kancléřka se usmála a trpělivě, tentokrát ve francouzštině, zopakovala: „Ne, já jsem německá kancléřka.“ Všemu přihlížel pobavený Macron.

Za rok tu zase budu,“ slíbila stoletá žena

Největším zážitkem pro ženu ale bylo setkání s prezidentem. „Pane Macrone, pane Macrone,“ volala na něj z tisícihlavého davu. „To není možné, taková stará ženská jako já a třesu si s rukou prezidenta naší republiky. To je fantastické,“ komentovala setkání s Macronem. „Až se mi chce brečet.“

Žena se Macronovi svěřila s tím, že jí v pondělí bude 101 let. Prezident jí popřál vše nejlepší a políbil na tvář, následně trval na tom, že se s ní on i Merkelová vyfotí. „Skvělé, mnohokrát vám děkuju a příští rok tu zase budu,“ řekla Macronovi při loučení. „My také. Děkuju a ještě jednou všechno nejlepší,“ zakončil Macron.

 

Monikay ( 13. listopadu 2018 19:38 )

babička je dobrá že vůbec poznala prezidenta

rudyptak48 ( 13. listopadu 2018 15:23 )

Vůbec se té stařence nedivím. Makrela vypadá dokonce líp než Makarena. Jedna vysušená treska, druhá tlustý špekáček.

Zobrazit celou diskusi