„Česká televize přináší divákům premiérové vánoční pohádky už dvacet pět let. Za tu dobu vznikly desítky příběhů, z nichž se mnohé postupně staly téměř součástí našich svátečních rodinných zvyků. V letošním roce se Česká televize vrací k základům této tradice. Režisér Zdeněk Zelenka v Kouzelníku Žitovi rozehraje na Štědrý den klasický pohádkový motiv, podobně jako uznávaný režisér Peter Bebjak, jehož pohádkový debut je již čtvrtým česko-slovenským vánočním příběhem, který divákům nabídneme. Česká televize se pak v podobě Přání k mání vrátí i k žánru rodinné filmové komedie a premiéru, rovněž už počtvrté, připravila i pro sluchově hendikepované děti,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

VIDEO: Česká televize představila vánoční program! Tohle vás čeká na Štědrý den!

Video
Video se připravuje ...

Česká televize představila vánoční program! Tohle vás čeká na Štědrý den! Česká televize

Nové pohádky: 

Kouzelník Žito 

režisér Zdeněk Zelenka

Kdy: 24. prosince

Kdo: V hlavních rolích se představí Jiřina Bohdalová coby kořenářka, mladičký Denis Šafařík jako Žito, ale také Anna Kadeřávková známá ze seriálu Ulice jako princezna. Dále se diváci můžou těšit na Pavla Kříže, Tatianu Vilhelmovou, Pavla Lišku či Petra Kostku.

O čem: Kořenářka Apolena nalezne v obilném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Jemu coby nepohádkovému hrdinovi komplikují život pohádkové bytosti. A také zlí, pochybní lidé, proti kterým hrdina musí napnout všechny své síly, aby na konci zjistil, že boj stál za to a že princezna je ta nejlepší obyčejná holka na světě.

O zakletém králi a odvážném Martinovi 

režisér Peter Bebjak

Kdy: 26. prosince

Kdo: Režisér do role kováře Martina obsadil slovenské herce Richarda Autnera a jako princezna se divákům představí Simona Kollárová. Dále hrají Tomáš Mischura, Tomáš Maštalír, Lukáš Vaculík a další.

O čem: Pohádka vypráví o tom, jak se princezna Michaela rozhodla najít kouzelnou korunu krále Svaroga, aby s její pomocí uzdravila svého těžce nemocného otce. Na cestě potká dobrosrdčného kováře Martina, který se jí líbí. Když zjistí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Když se pak kůň princezny objeví bez jezdce, jde Martin princeznu hledat. A přidá se k němu kouzelný skřítek...

Přání k mání 

režisér Vít Karas

Kdy: 30. prosince

Kdo: V hlavních rolích se představí Martin Myšička, Jitka Čvančarová a jejich filmový syn Filip Antonio. Uvidíte také Simonu Babčákovou, Vítězslava Jandáka, Jana Maršála a další.

O čem: Hravý, stylizovaný příběh vypráví o nejrůznějších podobách lásky - o trampotách Alberta, jednostranně zamilovaného do sestry svého nejlepšího kamaráda. O Albertových rodičích, tvořících varietní duo, a jejich letité lásce vystavené novým zkouškám. Rodičovská láska pak chybí Albertovu spolužákovi Bosákovi, který touží po jediném – po pozornosti a uznání svého bohatého otce.

Vodníkova princezna (pro neslyšící) 

režisérka Alena Derzsiová

Pohádku, kterou si díky dabingu mohou užít i slyšící děti vypráví příběh vodníka Fandy, který si usmyslí, že se ožení pouze se skutečnou princeznou.

Po strništi bos 

režisér Jan Svěrák 

Kdy: 1. ledna

Kdo: Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková, Alois Grec, Jan Tříska, Oldřich Kaiser, Zuzana Stivínová a další. 

O čem: Rodina školáka Edy Součka z Obecné školy se nyní ocitne v době Protektorátu a musí se vystěhovat z Prahy na venkov. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s příbuznými, včetně velmi přísného dědečka.

 

Fotogalerie
25 fotografií