Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabiják Čechů: Vážnou plicní chorobu si často pletou s astmatem, pro pomoc chodí pozdě

Autor: ula - 
13. listopadu 2018
15:19

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v ČR ročně „zabije“ 3 500 lidí. Podle Českého občanského spolku proti plicním nemocem (ČOPN) za posledních 23 let v Česku dramaticky narůstá počet úmrtí. V posledních letech se zvýšila o 152 %. Na CHOPN navíc umírá každý osmý Evropan a náklady na péči činí 380 miliard eur ročně. 300 tisíc Čechů navíc netuší, že nemoc má. 

Fatálním následkům choroby se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a změnou životních návyků. V počátečních stadiích ji však lidé zaměňují za astma, nebo její projevy ignorují.

V současnosti se s CHOPN u plicních lékařů léčí přibližně 300 tisíc pacientů, dalších zhruba 300 tisíc o své nemoci zatím neví. Zpočátku se nemoc projevuje jako chronický kašel, lidé se zadýchávají, vykašlávají hleny a jsou unavení. Pokud se zavčas nezačnou léčit a nepřestanou okamžitě kouřit, končí desítky z nich ročně s výrazným zhoršením příznaků na akutním příjmu českých nemocnic.

CHOPN mají hlavně kuřáci

„Záchranky je přiváží ve stavu, kdy nemohou dýchat, kašlou, jsou zmatení a vzplanutí nemoci je přímo ohrožuje na životě,“ říká Martina Vašáková, předsedkyně ČPFS a přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice a dodává: „Léčba exacerbace CHOPN je pro zdravotní systém velmi nákladná a stojí tisíce korun na pacienta. Zbytečně tak zatěžuje zdravotní systém, protože drtivému počtu těchto příhod by se dalo vhodnou a včasnou léčbou předejít. Kromě toho každá taková příhoda snižuje plicní funkce konkrétního pacienta.”

Kritický vzestup úmrtnosti

CHOPN mají z 80 % kuřáci, přestat kouřit je tak prvním pokynem, který pacient od lékaře kromě diagnózy uslyší. Na CHOPN navíc umírá každý osmý Evropan, náklady na péči lékaři vyčíslili na 380 miliard eur ročně.

V Česku došlo ke zvýšení roční úmrtnosti v období 1994 - 1997 do období roku 2014 - 2017 u mužů o 131 %, u žen dokonce o 194 %, tj. celkem o 152 %. V letech 2013 - 2017 zemřelo ročně 2 017 mužů a 1 323 žen. Za posledních 23 let od roku 1994 byl v Česku značný vzestup úmrtnosti na CHOPN, v posledních pěti letech je vzestup kritický.

Pomoci může screening

V říjnu odstartoval dvouletý pilotní screeningový program, který pomůže odhalit nemoc včas. Plicní lékaři jej představují v rámci Světového dne CHOPN, jenž letos připadá na 21. listopad.

Kromě pilotního screeningového programu se pneumologové pokusí zachytit pacienty při tradičním dnu otevřených ambulancí plicních lékařů, jenž chystají v 82 ambulancích ve všech krajích České republiky. Lidem zde lékaři zkontrolují plíce pomocí spirometrie. Přesný seznam ambulancí, kde dveře otevřou, je k nahlédnutí na www.copn.cz a www.pneumologie.cz. „Loni jsme při této akci vyšetřili 1 512 lidí a u 12 % z nich podezření na CHOPN skutečně objevili,“ říká primář Stanislav Kos, předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem (ČOPN).

Kromě toho si lidé mohou nechat zkontrolovat stav plic na stáncích v obchodních domech, vždy od 12 do 19 hodin, a to:

  • 17. 11. – Avion Shopping Park, Brno
  • 18. 11. – Forum Nová Karolina, Ostrava
  • 19. 11. – Aupark, Hradec Králové
  • 20. 11. – Galerie Šantovka, Olomouc
  • 21. 11. – OC Nový Smíchov, Praha

 

Video  Takto slyší lékař dech pacienta s idiopatickou plicní fibrózou  - Zdroj: diagnoseIPF.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi