První práce by se měly uskutečnit v příštím roce, kdy budou ošetřeny staré stromy a začne úprava zeleně. Po zpracování projektové dokumentace by se měla v roce 2025 uskutečnit celková oprava parku.

„Projekt je velmi citlivý. Domnívám se, že by mohl být velmi dobrým kompromisem mezi požadavky všech. Je těžké na jedné straně vyhovět nárokům památkářů a na straně druhé Praze 2, která chce prostory pro shromažďování a podobně,“ řekla radní Jana Plamínková (STAN).

QR kódy

Upraveny budou trasy cest, které umožní jednoduší průchod parkem zejména od vstupů do metra k nemocnici či poliklinice. Cesty nebudou asfaltové jako dosud, ale dlážděné. Trávníky budou zachovány a nově vedené trasy je nijak neomezí.

Vizualizace opraveného Karlova náměstí
Autor: Rehwaldt Landschaftsarchitekten

V jižní části vznikne kavárna a dětské hřiště. V prostřední části by pak mohly být květinové záhony. Novinkou budou QR kódy v chodnících, které upozorní na historii náměstí. V části u budovy Novoměstské radnice jsou naplánovány trhy.

Vybíralo se rok

Projektanty vybíralo město společně s Institutem plánování a rozvoje (IPR) více než rok. Architekty nehledali běžnou soutěží, ale prostřednictvím tzv. soutěžního dialogu. Jedná se o interaktivní formu, při které spolu město, IPR a soutěžící neustále komunikovali a domlouvali výslednou podobu návrhu.

Náměstí bylo částečně upraveno již v minulých letech. V roce 2015 byla dokončena rekonstrukce tramvajové tratě a přilehlých chodníků, na kterou navázala oprava křižovatek a přechodů. Park byl naposledy upraven v roce 1998 u Novoměstské radnice. Proti kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.

Fotogalerie
5 fotografií