Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rabín pořádal v synagoze disco večírky. Ničil při nich pozůstalost po obětech holokaustu

Autor: Mii - 
13. listopadu 2018
22:19

Pokuta až 21 milionů dolarů (zhruba 483 milionů korun) hrozí newyorskému rabínovi Yechezekelovi Wolffovi za špatnou péči o historickou synagogu v centru Manhattanu. Wolff místo toho, aby investoval do jejích oprav, v ní pořádal divoké disco večírky. Během nich bylo zničeno několik pozůstalostí po obětech holokaustu, které se v synagoze nacházely, informuje New York Post.

Žalobu na rabína podalo k manhattanskému vrchnímu soudu pět členů místní kongregace (obdoba židovské obce v Česku). Wolff totiž měl na synagogu nájemní smlouvu a pořádáním večírků a ničením ji porušil.

Žaloba také řeší, že nedošlo k žádným opravám, které rabín slíbil. V původní dohodě stálo, že Wolff bude 100 let starou budovu postupně rekonstruovat. Místo toho je ale v horším stavu, než když se dostala do jeho rukou – rabín zde podle svědectví pořádal i různé umělecké výstavy a pouštěl do prostor filmaře. V rámci všech těchto aktivit došlo k poškození několika pamětních desek a pozůstalostí po obětech holokaustu.

Večírky, které rabín pořádal, byly mnohdy tak hlasité, že okolní obyvatelé museli volat policii a stěžovat si na rušení nočního klidu. Wolff ale na všechny stížnosti odpovídal „ať jdou do pekla“.

Wolff vidí problém v druhých

Sám rabín obvinění odmítá. Podle něj jsou v kongregaci jen samí blázni, kteří si na něj zasedli. „Nechci na ně myslet, ani se s nimi nechci setkat. Měli by jít všichni do pekla,“ zopakoval svou oblíbenou větu. Jeho vyjádření získal server New York Post na nahrávkách.

Na nich je také slyšet, že si přeje, aby „rada synagogy šla do pr*ele“. Na to reagoval jeden ze žalobců Ira Glauber: „Rabín, co používá sprostá slova? O tom jsem nikdy během svého života neslyšel,“ uvedl.

Taurus70 ( 14. listopadu 2018 07:03 )

Konecne rabin ktery ma trochu rozum😂😂😂

PPP150W ( 13. listopadu 2018 23:35 )

Vždy se najde černá ovce. Asi by se mu už nemělo říkat rabín...

Zobrazit celou diskusi