Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Slečna Marplová a záhady jako oslava královny detektivek i specialita

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
19. listopadu 2018
13:41

Deset tisíc vydaných titulů, to už chce pořádnou oslavu i pro všechny čtenáře. Místo dortu se mohou zakousnout do velkolepé sbírky povídek Agathy Christie (†85), jimž vládne pevnou rukou a ostrou myslí milá sousedka slečna Marplová.

Nové luxusní ilustrované vydání povídek Agathy Christie tentokrát soustřeďuje kratší příběhy, v nichž vystupuje druhá nejslavnější postava královny detektivek – slečna Jane Marplová, ctihodná stará panna z vesničky St. Mary Mead, proslulá jako „odbornice na mrtvoly“, která se dokonale vyzná ve zločinech a nemilosrdně odhaluje jejich pachatele. Zároveň jsou do tohoto souboru zařazeny povídky, kde sice nefiguruje žádný známý detektiv, přesto jsou to mistrné texty plné záhad, napětí, chytrých zápletek a dechberoucích odhalení. Soubor Slečna Marplová a záhady z pera královny detektivek, jež je kmenovou autorkou a „rodinným stříbrem“ nakladatelství Euromedia Group, vychází coby jeho jubilejní 10 000. titul.

Začněme několika praktickými informacemi, které jsou jen suchopárným úvodem skvělému titulu. Do budoucna se všem milovníkům díla Christie bude určitě hodit fakt, že Euromedia Group, český vydavatel knih slavné Angličanky, napříště nebude vydávat její tituly v Knižním klubu, ale pod značkou Kalibr – stejně, jako tentokrát. Kniha následuje svého o dva roky staršího předchůdce, velkolepého Hercula Poirota, také v povídkách. Co je ale hlavní a co má čtenář čekat od české varianty britského „Miss Marple and Mystery: The Complete Short Stories“?

5350356:full:true:true

Tak za prvé – jako bonus dvě povídky navíc. Pak také chronologicky seřazený seznam všech autorčiných povídek. Ale co především? Skvělé, zábavné, tradiční, napínavé a příjemné počtení na úctyhodných 752 stranách téměř tříkilového balení ve formátu A4 v pevné kazetě, která si zaslouží první místo v každé knihovně milovníků žánru nejen díky kvalitnímu grafickému zpracování.

Slečna Marplová a záhady je titulem plným mikrovyprávění napsaných lehkou rukou. Čtenáři s nimi příjemně ubíhá čas, a čím déle čte, tím hlouběji se noří do atmosféry viktoriánské Anglie, kde se ale odehrávaly moderní příběhy. Christie právě proto dokázala a stále umí oslovit tolik generací. Během čtení její práce se úplně stírá časoprostor, postavy napsané jejím perem či strojem jsou dokonale uchopitelné a blízké. Jak tedy hodnotit i tuto knihu jinak, než plným počtem procent. Snad jen lze přidat doporučení k jejímu pořízení – lepší knižní dárek pro sebe či čtivého bližního budete hledat jen složitě.


Agatha Christie

Slečna Marplová a záhady: Povídky

nakladatelství Kalibr, 2018

Počet stran: 752

Hodnocení: 100 %

Zobrazit celou diskusi