Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt Zemanova lékaře. „Hradní spratek“ Ovčáček zuří po útoku Hermana: „Ubozí nenávistníci!“

Autor: Jakub Veinlich - 
13. listopadu 2018
05:02

Tragédie z Číny vyplula na povrch až po několika dnech. Lékař Petr Halata (66), který měl dbát o zdraví prezidenta Miloše Zemana, při státní návštěvě náhle zemřel a letadlo s prezidentem opustilo Čínu nakonec bez něj. Za to Hrad kritizují například bývalí lidovečtí ministři Marian Jurečka a Daniel Herman. Jejich kritiku odmítl hradní mluvčí Jiří Ovčáček a po sítích létají slova jako „prase“, „svině“, „hradní spratek“ a „kanálie“. Ostrá hádka po smrti doktora má přitom dohru.

Že není něco v pořádku, zjistili členové prezidentské delegace až těsně před odletem, když odborník na interní a cestovní medicínu Petr Halata (66) nedorazil do letadla. Svůj pas přitom stihl v hotelu v Šanghaji odevzdat, ráno byl ještě na snídani, den předtím na procházce městem. Ze Zemanovy čínské mise se však Halata do vlasti nevrátil. Smutek však vystřídala zloba. Namířená na Hrad i od lidoveckých kritiků.

Pátrání po doktorovi a odlet Zemana ze Šanghaje

Přesně před týdnem se prezidentská delegace chystala na návrat z Číny zpět do Prahy. Do letadla Miloše Zemana však dochvilný a spolehlivý Halata nedorazil a nedal o sobě nikomu vědět. Kapitán letadla proto volal jeho kolegovi z Ústavu leteckého zdravotnictví Praha Štefanu Brunclíkovi, který byl součástí doprovodné delegace, ale místo měl v druhém letadle společně s některými ministry české vlády nebo podnikateli.

„Volal mi kapitán letu, že pan doktor Halata v letadle není, jestli nevím, co se děje. Říkal jsem mu, že nevím, že jsem s ním nemluvil a neviděl jsem ho. Vím ale, že byl ráno na snídani a to bez jakýchkoliv problémů,“ popsal Brunclík Blesk Zprávám slet událostí, když doktor Halata neseděl v prezidentském speciálu s ostatním doprovodem.

ČTK ve své původní zprávě uvedla, že lékař Halata sice odevzdal na hotelu pas, ale už nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla hlavu státu a další členy delegace z hotelu na letiště. „Protože se s ním nedokázal nikdo z dalších členů delegace telefonicky spojit, po zhruba dvacetiminutovém čekání letadlo Šanghaj opustilo,“ napsala tisková kancelář. 

A chytili se toho hradní kritici. Zlobili se, proč Zeman odletěl takto „narychlo“ ze Šanghaje. Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka to vytočilo. Bránil postup hradní delegace: „Na naši žádost bylo zahájeno hledání v hotelu. Bohužel, lékař byl nalezen mrtev. O součinnost jsme ihned požádali diplomaty ČR v Šanghaji.“ A slova kritiků na Twitteru odrážel rázně a svérázně zmínkami mj. o „sviních“ či „dobytcích“.

Do Hradu se pustil i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), nezamlouvalo se mu, jak Češi situaci v Šanghaji vyřešili. „Čtyři roky jsem jezdil jako ministr a hlava delegace a neumím si představit takto odletět a nikoho neposlat na pokoj s hotelovým personálem zjistit, zda dotyčný není tam. Navíc posunout odlet vládního speciálu, není takový problém,“ napsal na Twitter a spustil tak lavinu dalších reakcí.

Na Ovčáčka zaútočil exministr Herman

„Jurečka je prostě prase,“ nenechal si to líbit Ovčáček, podle kterého bývalý ministr využil situaci k útoku na prezidenta.

„Jurečka vědomě šíří lež a neeticky zneužívá k útoku na prezidenta republiky smrt člověka. I v té nejslušnější společnosti je označení prase pro Jurečku až příliš mírné,“ připojil další reakci mluvčí.

Svého stranického kolegy se ale zastal i jeho bývalý vládní kolega – exministr kultury a později neúspěšný kandidát do Poslanecké sněmovny či Senátu Daniel Herman. „Ten prolhaný hradní spratek Ovčáček překročil už všechny meze! Nestál mi dosud za komentář. Ale to, co si dovolil vůči M. Jurečkovi, je kanálie!“ rozvášnil se Herman, kterého na Hradě příliš v oblibě nemají už několik let.

Herman se s Hradem dostal do sporu mj. během nevyznamenání svého strýce Jiřího Bradyho, který přežil Terezín i Osvětim. Neodsoudil přímo hradní počínání v Číně, ale hlavně slovník Zemanova mluvčího.

Označení jako „prase“ či „dobytek“ na Twitteru Zemanova mluvčího mnohé pobouřilo. „Ne a ne. Jurečka není prase. Zemřel člověk! Nestál vám ani za tiskovou zprávu s vyjádřením nejhlubšího smutku a lítosti? Sakra! Budete se hádat o formě a elementární úcta k lidskému životu je vám u p*dele, Jiří?“ udeřil na Ovčáčka expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Mirek Topolánek.

Ovčáček: Zneužití smrti člověka a brutální lži

Od smutné události sice uplynul týden, ale vášně budí stále. Blesk Zprávy oslovily mluvčího prezidenta s dotazem, zda by se mohl ke zmíněným událostem vrátit a vysvětlil, co se v Číně minulý týden skutečně stalo a co říká na kritiku kvůli nezvládnutí situace a příliš rychlému odletu letadla se Zemanem. A ani tentokrát Ovčáček silnými výroky nešetřil.

„Považujeme za krajně neetické zneužívat smrti člověka k politické nebo mediální kampani. Je brutální a odpornou lží, že jsme se nezajímali o osud pana doktora,“ uvedl na úvod své reakce v SMS Ovčáček a zopakoval, že to byl právě hradní personál, který inicioval pátraní po nezvěstném lékaři: „V okamžiku, kdy jsme z hotelu obdrželi zdrcující zprávu, že došlo k náhlému skonu, požádali jsme naše diplomaty, aby se postarali o vše potřebné.“

Dodnes zatím není jasné, co stálo za smrtí lékaře. Na přesnou příčinu čeká nejen jeho rodina, ale i blízcí spolupracovníci z Ústavu leteckého zdravotnictví.

„Já osobně si myslím, že to bude trvat minimálně týden. Ale to jen odhaduji. Myslím, že s tím se bude protahovat také převoz jeho těla. Bude to ale asi na delší dobu, protože to byl člověk, který byl součástí protokolu prezidenta cizího státu a myslím si, že místní lékaři budou chtít příčinu důkladně prošetřit,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy náměstek ředitele ústavu Štefan Brunclík.

Proč Hrad nevydal ani hlásku?

I když prezidentův lékař zemřel v Šanghaji v úterý, informace se objevila na veřejnosti až v pátek, kdy o smutné události v rámci státní návštěvy informoval web Lidovky.cz.

I to je další častá výtka, která zamířila ze sociálních sítí směrem na Hrad. Proč Kancelář prezidenta nevydala ke smutné události prohlášení, nebo Miloš Zeman neřekl nic v pravidelném čtvrtečním vystoupení v soukromé televizi? Podobnou reakci – tedy oficiální prohlášení prezidenta – by ale podle Ovčáčka mohl očekávat jedině duševně nemocný člověk.

„Jen člověk choré mysli může vyžadovat vydání oficiální tiskové zprávy. Bylo by to bezohledné k rodině pana doktora i k jeho kolegům. Myslel vůbec někdo z těch ubohých nenávistníků na tyto zmíněné?“ pustil se do kritiků Ovčáček.

Hyenismus, zlobí se další z doktorů

Až nevolno je ze sporů, které smrt doktora Halaty provází, některým dalším aktérům. Ředitel Ústavu leteckého zdravotnictví a Halatův nadřízený Petr Chmátal, který přinesl některé z počátečních informací pro Lidovky.cz, již nechce veřejně na toto téma mluvit.

Blesk Zprávám řekl, že chce chránit především pozůstalé i všechny ty, kterým na zesnulém lékaři záleželo, před silnou kampaní, do které se zapojil kdekdo. „To, co se tady okolo toho děje, je opravdu hyenismus. Přál bych vám znát názor lidí, kterým na doktoru Halatovi opravdu záleželo,“ reagoval Chmátal.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér.  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

„Jak jim asi muselo být, když si četli ty hnusné, agresivní politizující příspěvky a články? Když viděli, že náhlá smrt vynikajícího lékaře je ohavně zneužita k politicko-mediálním atakům? Je hrozivé, jaký kal české společnosti se v této souvislosti vyvalil na povrch. Byla to temná hodina polistopadové éry,“ přitvrdil v závěru své reakce pro Blesk Zprávy Ovčáček jen pár dní před 29. výročím pádu komunismu. 

pupak ( 13. listopadu 2018 15:18 )

Ovčáček je obyčejný, nikým nevolený státní úředníček, ale chová se, jako kdyby mu to tady všechno patřilo. Sráč.

zada ( 13. listopadu 2018 12:39 )

Hermane spratek a nevychovanec jste vy!!!!! Vy že jste "miloval" boha? No většího záškrta než jste vy tam pán bůh opravdu neměl!!!! Na chrudimsku tě nevolili protože jsi zákeřný....a pospěchář!!!! Vyskytneš se u každ špíny, kde by to pro tebe něco vyneslo!!!!

mazd ( 13. listopadu 2018 12:32 )

Herman si dovolí něco kritizovat? Kdy už odejde do ústraní?

mash ( 13. listopadu 2018 11:23 )

Odpornej obtloustlej Jurečka, usvědčený lhář (podívejte se na díl pořadu A Dost! ohledně jedů rozprašovaných na polích) a slizký a věčně neúspěšný kandidát do všeho možného Hermann, který je plný zášti a nenávisti...? Má cenu tuhle lidskou žumpu zneužívající náhlou smrt člověka nějak dál komentovat? FAKT HNUS!

avina ( 13. listopadu 2018 11:16 )

Jurečka , neználek. Ví, že mrtvý doktor ještě není převezen domů? Vše bylo správně zařízené- odlet 70 osob 2 letadly. S ohledem na rodinu, zprávy odpovídají skutečnosti. Herman je chudák. :-

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa