Na rekonstrukci Libušské ulice v Písnici čekali místní obyvatelé dlouhých 20 let. Samotný povrch vozovky se podle starosty městské části Praha-Libuš Jiřího Koubka (TOP 09) na místě neopravovala dokonce 40 let. „Silnice nebyla rekonstruována 40 let od doby, co tady jel naposledy Závod míru,“ prozradil starosta pro Blesk.cz s nadsázkou přímo na místě právě dokončené rekonstrukce.

Několikakilometrový úsek dopravního tahu na jihu Prahy se dočkal opravy za téměř 120 milionů korun, šlo tedy o jednu z nejvýznamnějších dopravních investic v této lokalitě za poslední roky. Kromě povrchu silnice došlo i na rekonstrukci inženýrských sítí, vznikly zde zcela nové chodníky na místech, kudy dříve nešlo bezpečně chodit. Umístily se nové autobusové zastávky, přibyly přechody pro chodce a zpomalovací retardéry pro zklidnění dopravy.

Silnice je celkově užší, aby nesváděla k velké rychlosti. Chodníky jsou naopak širší. Zklidnění dopravy zatím nebude tak markantní, dokud nebude vybudován obchvat Písnice, zůstává Libušská ulice stále tranzitní silnicí od Břežan do Prahy,“ uvedl Jiří Koubek.

Vzdělávání a zeleň

V rámci rekonstrukce vznikl také zcela nový kruhový objezd na křižovatce Libušské a Kunratické spojky. Ten zdobí instalace zeměkoule s vyznačenou 50. rovnoběžkou. „Praha na této rovnoběžce leží, prochází jí právě v těchto místech. Vyznačili jsme přímo do chodníku přesně to místo,“ prozradil starosta Libuše, podle kterého se tak každý chodec či řidič může zároveň na místě dozvědět něco nového.

V těchto dnech probíhá v Písnici výsadba zeleně, několik desítek stromů se tady už umístilo a další ještě přibudou. „S ohledem na množství sítí a kabelů nelze všude vysadit stromy. Máme tu i keře a plochy zeleně, aby docházelo k zadržování vody,“ dodal Jiří Koubek, podle kterého tak snahou při rekonstrukci bylo i zamezit tomu, aby lokalita byla pouze vybetonovaným prostranstvím.

Fotogalerie
17 fotografií