Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

ANO dohání „vlčáci“, KSČM a ČSSD na Titaniku, Topka na dně: Špatné zprávy z průzkumu

Autor: simao - 
13. listopadu 2018
05:25

Takřka před rokem začala ustavující schůze Sněmovny. Co se od té doby změnilo v preferencích stran a kdo by se už do poslaneckých lavic znovu nedostal? Aktuální Průzkum Phoenix Research pro Blesk ukázal, že náskok ANO se pomalu a jistě tenčí, ODS a Piráti se dotahují. Nikoli závratnou rychlostí, spíše pomalu, ale přece. Špatné zprávy však přináší průzkum pro všechny ostatní. Oslabili okamurovci, na pět procent padají KSČM i ČSSD. A mimo Sněmovnu STAN a TOP 09, kterým by dle politologa Jana Kubáčka jednoznačně pomohl společný postup podobně jako v pražských volbách.

Ustavující schůze Sněmovny probíhala loni ve dnech 20., 22. a 24. listopadu. Zanedlouho to tak bude rok, co nová Sněmovna vznikla a poslanci celkem devíti stran a uskupení složili své sliby. Rozložení sil bylo po volbách jasné – ANO po zisku 29,64 % se stalo nejsilnější silou ve Sněmovně se 78 poslanci, ODS získala 25 křesel (11,32 %), Piráti 22 mandátů (10,79 %), stejně tak SPD (10,64 %), KSČM si pohoršila na 15 poslanců (7,76 %), ČSSD utrpěla taktéž ztráty (7,27 %), KDU-ČSL mají 10 poslanců (5,8 %) a do Sněmovny se těsně dostali i TOP 09 (7 křesel za 5,31 %) a Starostové a nezávislí (6 poslanců za 5,18 % hlasů).

Jak vypadá situace rok poté? Aktuální průzkum Phoenix Research přináší pro řadu stran nepříliš dobré zprávy. A to včetně lídra – i Babišovo hnutí ANO zaznamenalo v průzkumu nezanedbatelnou ztrátu. Tristní je však především z pohledu stran, které dle průzkumu padají k hranici bytí a nebytí – těsně nad pěti procenty či na nich se drží KSČM, KDU-ČSL a ČSSD, které se ne a ne povést restart, ač si Jan Hamáček a spol. slibují růst preferencí od vládního angažmá po boku Andreje Babiše, které jim však již jednou nevyšlo a voliče ubralo. Pod pět procent naopak spadly STAN i TOP 09, z jejich pohledu však není situace dle politologa Jana Kubáčka ještě úplně ztracená. 

Aktuální průzkum preferencí Phoenix Research k listopadu 2018: Nadále vede ANO před ODS a Piráty, řada stran se ocitla nad propastí. Aktuální průzkum preferencí Phoenix Research k listopadu 2018: Nadále vede ANO před ODS a Piráty, řada stran se ocitla nad propastí. | Phoenix Research

ANO a dva „vlčáci“ v závěsu

Oproti volbám v říjnu 2017 si Babišovo ANO v průzkumu pohoršilo nemálo. Pád na 24,9 % sice znamená pokračující vedení, ale i odliv části voličů. Nikoli dramatický, ale varující. 

„Jednak se část voličů neustále srovnává s menšinovou vládou, která je podporována v řadě věcí komunisty a SPD, což části voličů nevoní. Někteří vnímají operativu vlády, ale chybí jim osobní téma. Část lidí, třeba živnostníci, kteří podporovali hnutí ANO, se teď vrací zpátky k ODS. Někteří, kteří chtěli razantní politickou změnu, se od Andreje Babiše odvrátili k Pirátům a naopak Andreji Babišovi zůstali spíše ti středolevicoví voliči, kteří nyní tvoří to pevné jádro,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček z Phoenix Research. 

Svobodomyslnější a pravicově orientovaní voliči, voliči z měst a také menší podnikatelé se tak dle něj od ANO částečně odvrací a alternativu nacházejí právě v podobě druhého a třetího z volebních stupňů vítězů – v podobě ODS a Pirátů. „Není to masivně, obě zmíněné formace jsou stále o polovinu slabší,“ podotýká Kubáček. Průzkum probíhal v období od 20. října do 7. listopadu a napříč celou republikou se ho zúčastnilo 1018 lidí.

Okamurovcům dochází témata

Co průzkum také ukázal, je to, že slábne přízeň pro Okamurovu SPD. „Začíná se projevovat to, že jim dochází témata. Část témat si vzal Andrej Babiš – zejména v oblasti migrace a nulové tolerance, kterou neustále drží a reprezentuje i na pravidelných jednáních s představiteli Evropské unie,“ míní Kubáček.

SPD se tak nedaří vnášet nová témata a není proto ani tolik vidět. „Hledají témata a čekají buď na selhání vlády, a nebo na nové téma, které by jim nahnalo voličstvo. A třeba i na horší ekonomické výsledky,“ podotýká politolog. Právě případná krize by se mohla stát tím, co přižene okamurovcům vodu na mlýn.

ČSSD platí daň za veřejné praní špinavého prádla

Preference klesly KSČM i ČSSD, obě strany se ocitly na palubě Titaniku, který se řítí na ledovou kru a tragédie je za rohem. Takhle slabé preference obě strany nepamatují.

Průzkum Phoenix Research totiž přisoudil komunistům 5,5 % a ČSSD dokonce pouhých 5 % hlasů, jsou tak na samé hraně zvolení do Sněmovny. A věří v lepší zítřky poté, co ve vedení ČSSD skončil Jiří Zimola ještě před jarním sjezdem, na kterém se mezi stranické špičky budou po bok stále ještě doufajícího Jana Hamáčka patrně tlačit líbivější ženské tváře v podobě ministryně Jany Maláčové a exministryně Kateřiny Valachové

V současnosti však situace sociálních demokratů skutečně dvakrát růžově nevypadá. „Je to velká bída a je to jednoznačně daň za tu nekončící řevnivost a za to nekončící dohadování. Namísto toho, aby strana se už v podstatě sjednotila na tom, že je ve vládě a že by to měla maximálně zúročit, neustále se dohaduje, kdo může za problémy ČSSD. Je to jednoznačně daň za praní špinavého prádla na veřejnosti,“ uvedl Kubáček.

Gazdíkovci a Pospíšilovci ven ze Sněmovny?

Problémy pak dle průzkumu stihly STAN a TOP 09. Ty si připsaly jen 4,0 a 3,1 % hlasů a klesly pod hranici zvolení do Sněmovny. Co za to dle Kubáčka může? „Obě dvě formace hodně loví ve stejných vodách. Pro ně by bylo nejhodnotnější, kdyby vystupovaly jednotně a a zaměřily se na konstruktivní témata. A ne se neustále vymezovat vůči Andreji Babišovi jako osobě,“ upozorňuje Kubáček.

Samotná kritika Babiše dle něj nové voliče zkrátka nepřitahuje. U STAN vidí politolog problém v tom, že řadě voličů dle něj uniká originalita „starostovské politiky“. Kubáček míní, že by politika STAN měla být spíše věcná, než ideologická. „To se zatím STAN ve Sněmovně příliš nedaří prezentovat, často spadnou do křídla Miroslava Kalouska a antibabišovců. Nedaří se jim to, co například Pirátům, kteří k řadě témat zaujímají vlastní postoj a nemají potřebu se tlačit buď doleva, nebo doprava,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček. 

Voliči podle něj od Starostů očekávají témata ke zlepšení života u nich doma v regionech skrze Prahu. „Nemají potřebu, aby jejich strana dělala ideologickou a personální politiku. Antibabišismus tam škodí, důraz by měl být na úplně jiná témata typu kvalita života, která nemá být skokově jiná, či dostupné služby po vzoru velkých měst,“ pokračuje Kubáček.

Bezesporu by pomohl stejný postup jako v Praze, kde uspěly Spojené síly pro Prahu právě v čele s TOP 09 a STAN. „Ukáže se to určitě u evropských voleb a myslím, že i do budoucna, že je to jednoznačně šance a možnost řešení – skrze TOP 09 komunikovat ve velkých městech a skrze STAN a výrazné osobnosti z regionů komunikovat zlepšování kvality života v jednotlivých regionech. Je to pro ně nutnost. Loví ve stejných vodách a je potřeba, aby zacílily každá do svého rezervoáru,“ dodává Kubáček.

hejhej ( 14. listopadu 2018 15:02 )

Topka na dně - dobrá zpráva !!!!!

dostojevskij ( 13. listopadu 2018 10:32 )

Lidi znají jen před volbami. Pak už jen urvat co nejvíc!!!! Láska a pravda vítězí.....?????? Kdo tomu dnes ještě věří???? Možná Dáša......

zacoaproc ( 13. listopadu 2018 08:14 )

Jen boje o koryta a moc. Lidi mají na háku, tak to bylo a je.

xyht ( 13. listopadu 2018 06:23 )

ať táhnou....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa