Obyvatelé třetí městské části se v pondělí probudili do záplavy zelené. Nových stromů či travnatých ploch se přes noc pochopitelně nedočkali - zelenou barvu totiž mají tisíce plakátů, letáků a bannerů, které se objevily na lampách, zábradlích i za stěrači žižkovských aut. „Tady parkovat nebudeš! Místo parkovišť vysadíme parky“, „Víc než třicítkou nepojedeš! Vyšší rychlost ti prostě nedovolíme“, stojí na některých z nich. Všechny jsou podepsané Zelenými na radnici Prahy 3 a designem i rétorikou na první pohled působí jako předvolební slogany. Jejich absurdní obsah však lákadlem na voliče není, ba naopak - ze Strany zelených (SZ) si totiž utahuje.

Mnohé občany Prahy 3 to zmátlo. „Zelení se už úplně zbláznili?!“ komentoval zelenou spoušť na Facebooku jeden z nich v domnění, že se skutečně jedná o kampaň SZ. Ta v pondělí ráno vše uvedla na pravou míru: „Ne, toto opravdu není naše kampaň. Je vytvořená tak, aby vypadala, že jejím autorem jsou Zelení, a jejím cílem je zmást veřejnost. Cílem kampaně je pravděpodobně narušit prozatím úspěšné jednání o vytvoření nové koalice s TOP/STAN a Piráty,“ uvedli zástupci strany. Podle nich se může jednat o promyšlený tah konkurence. „Pachatel“ navíc musel do antikampaně investovat nemalé částky - podle odhadu SZ vyšlo množství tiskovin a jejich instalace zhruba na 100 tisíc korun.

Dosavadní starosta Prahy 3 Alexandr Bellu (ODS) s tím podle svých slov nemá nic společného. „Když jsem se dozvěděl, že to není autentická kampaň Zelených, vyzval jsem správce městského osvětlení, společnost Technologie Hlavního města Prahy, aby nelegálně umístěnou reklamu ze svého majetku urychleně odstranil. Stejně jako jsem odmítal podobné útoky na nás před volbami, tak také odmítám současné útoky na Zelené,“ uvedl.

SZ začala letáky už v noci odstraňovat. Podle zastupitele zelených v Praze 3 Ondřeje Ruta instalovala reklamy na lampy skupina lidí v dodávce a policisté některé z nich v noci zadržela. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka policisté v souvislosti s událostí nezakročovali. „Na základě objevujících se informací v médiích o nelegálním umístění reklamy se nicméně věcí začneme zabývat a prověříme ji,“ dodal pro Blesk.cz.

Zakázka přes internet?

Událost však už v noci řešili strážníci, kteří dostali oznámení o tom, že na Žižkově dochází k nelegálnímu rozmisťování plakátů na sloupy veřejného osvětlení, stromy a značky. Dopouštět se ho měla organizovaná skupina mladíků, kteří se pohybovali na skútrech či pěšky. Strážníci mladé muže ve věku 18, 25, 26 a 29 ztotožnili a vyzvali k podání vysvětlení. Osoby na místě odmítly vysvětlení podat s tím, že se jedná o zakázku přes internetovou inzerci,“ dodala Seifertová. Na místo pak podle ní dorazili i policisté, kteří situaci vyhodnotili jako občanskoprávní spor.

Fotogalerie
5 fotografií