Věřím, že naše koalice bude fungovat bez problémů, protože máme velice kvalitní program, na kterém jsme se shodli. Do rady navíc máme nominovány odborníky pro všechny gesce. Věřím, že se Praha posune v následujících čtyřech letech dál,“ řekl Hřib. „Program je napsaný, dnes jsme ho podepsali a uděláme vše pro to, abychom ho naplnili,“ řekl Jiří Pospíšil (TOP 09). Koalice chce podle něj dokázat, že i v tak velkém městě, jako je Praha, se dá vládnout dobře.

Po lídrech smlouvu podepsali ještě budoucí náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), kandidát na radního Adam Zábranský (Piráti) a budoucí radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Náměstky primátora budou kromě Hlubučka ještě Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu). Za Piráty bude v radě ještě Vít Šimral, za Spojené síly pro Prahu Hana Marvanová a Jan Chabr (TOP 09). Radní za Prahu Sobě se stane kromě Třeštíkové také Milena Johnová. Lídři Spojených sil Jiří Pospíšil a Prahy Sobě Jan Čižinský v radě města neusednou a budou předsedy zastupitelských klubů svých stran.

Kandidát na pražského primátora Zdeněk Hřib uvedl, že hodlá nastolit lepší kulturu v komunikaci vládnoucí koalice s opozicí, na jejíž dotazy bude vedení věcně odpovídat. „Ani to nebylo dříve na zastupitelstvu tradicí,“ řekl Hřib.

V rámci gescí, které budou mít na starosti Piráti, uvedl Zdeněk Hřib plány na „velký digitální úklid“, během kterého budou vznikat nové služby pro obyvatele hlavního města. Vzhledem k těmto snahám má dojít k reorganizaci informačních technologií na magistrátu, které jsou podmínkou pro další rozvoj.

Podívejte se na prohlášení všech tří lídrů koalice po podpisu smlouvy:

Piráti hodlají také zveřejnit seznam nebytových prostor magistrátu, aby si zájemci mohli o pronájem městského majetku zažádat. „V oblasti bydlení bych čekal, že naplánujeme to, jakým způsobem budou opravovány byty, které město nyní vlastní a momentálně je není možné využívat, protože nejsou opravené a nejsou obyvatelné,“ uvedl dále Zdeněk Hřib. Ten počítá také s navyšováním platů pro učitele a nepedagogické pracovníky vzdělávacích institucí. „V Praze je živobytí trochu dražší než v jiných krajích, ale plat učitelů i nepedagogických pracovníků je celostátně stejný,“ dodal Hřib.

Mosty a silnice

Lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský po podpisu koaliční smlouvy opět zdůraznil, že podle jeho mínění je jediná dobrá změna pro Prahu bez ODS a ANO ve vedení města. „Koalici vnímám jako jedinou možnou. Praha Sobě řekla, že s nikým jiným do koalice nepůjde,“ řekl Čižinský, podle kterého je teď zásadní soustředit se na správu mostů a silnic, aby se daly realizovat detailní plány údržby.

„Jde o to, abychom nebyli překvapování kolapsy, jako jsme to zdědili z po desítky let zanedbané údržby, jako to teď zažíváme například na Vltavské,“ otřel se Čižinský o současný stav mostní konstrukce u Hlávkova mostu.

Pospíšil je neústupný

Lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil reagoval na prohlášení ODS, které ho vyzývá k obsazení pozice náměstka pro územní rozvoj. „My na tuto pozici dáváme největšího experta v České republice na urbanismus a územní rozvoj, docenta Hlaváčka, který bude schopen dokončit přípravu Metropolitního plánu či vyřešit brownfieldy, které jsou porostlé náletovými rostlinami a nevyužívají se ve prospěch Prahy,“ uvedl Pospíšil, že zmiňovanou pozici stále obsadit nehodlá.

„Řekli jsme, že jsem připravený dělat primátora. Piráti trvali na tom, že tu funkci chtějí. Řekli, že je to podmínka existence této koalice. Protože jsem kandidoval s vizí, že chci přinést do pražské politiky nový styl a novou politickou kulturu, radši jsem ustoupil ze svých osobních ambicí, abych neohrozil a nezboural tuto koalici naděje,“ dodal Pospíšil.

Nové radní budou volit zastupitelé ve čtvrtek a společně i s primátorem by se měli sejít na první oficiální jednání rady v úterý 20. listopadu. „Předpokládám, že to tak bude. Rád bych už začal projednávat konkrétní materiály, ale ještě musíme na společné schůzce probrat, které to budou,“ řekl Hřib. Radní na prvním jednání budou muset nejdříve odhlasovat rozdělení kompetencí, pak by začali projednávat konkrétní materiály. Rada se má stejně jako dosud scházet vždy v úterý ráno.

Zábranský řekl, že před jednáním rady se budou její členové pravidelně setkávat a vzájemně se seznámí s tématy a dokumenty, které chystají přednést v radě. Tyto schůzky se budou konat zřejmě každé pondělí. Podle Zábranského by se na pondělky mělo přesunout rovněž tzv. operativní jednání rady, kdy je projednáván a schvalován program úterního jednání.

Nová pražská koalice se podle programového prohlášení zaměří na stavbu silničních okruhů a metra D, umožní výstavbu na brownfieldech a chce také opravovat byty a přidat peníze učitelům. V plánu má vysazování nových stromů a do rozhodování o výstavbě hodlá zapojit veřejnost.

Kritika ODS

Program koalice kritizuje ODS, která i přesto, že ve volbách získala nejvíce hlasů, skončila v opozici. Podle ní je programové prohlášení PR dokument a město podle něj řídit nepůjde. Praha potřebuje jasnou vizi a konkrétní kroky k řešení těch největších problémů – dopravy, parkování a bydlení. Programové prohlášení, které dnes podepsala vznikající koalice, bohužel nemá ani jedno z toho,“ uvedl lídr pražské kandidátky ODS Bohuslav Svoboda. Podle předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandry Udženije je problematická zejména část, která se věnuje dopravě. 

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Fotogalerie
4 fotografie