Hrušínský se často ve svých veřejných apelech odkazuje na svého legendárního otce, milovaného Rudolfa Hrušínského nejstaršího (†73). Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy Jan rozjímal na jeho hrobě. "Tak jsem si o Dušičkách vzpomněl, jak o tátovi bolševici v sedmdesátých létech psali, že je nepřítel lidu, snažili se ho v tehdejším tisku dehonestovat a lhali o něm ze všech sil. Poškozovali. Zvláštní shoda. O mně teď podobně hystericky píší téměř denně proruské Parlamentní listy senátora Valenty," postěžoval si herec zesnulému tátovi.

"Jen za poslední dobu asi 60 štvavých článků s mým jménem v titulku. Žádný rozhovor jsem jim několik let neposkytl. A píší jak zběsilí. Např. tam nějaký trouba napsal titulek “Voliči Zemana do divadla nechodí, vypálil Jan Hrušínský.” To jsem nikdy a nikde takto neřekl. Přesto na mě díky tomu různí lidé pokřikují, plivou a útočí, a dělají to, co se jim tím lživým titulkem nařídilo. Poškozují," zlobí se principál.

A právě kvůli tomu se rozhořela válka mezi ním a muzikantem Ondřejem Hejmou, "Nedávno vyznamenaný estébák Ondřej Hejma dokonce několikrát opakoval, že bych se měl do smrti stydět. Za co, pane Hejmo? Za titulek, který jsem nenapsal ani neřekl? Být Hejmou, tak se stydím, to ano. Žijeme v divném světě, že?" dodává Hrušínský.

Mezi letošními oceněnými byli kromě Hejmy také třeba zpěvák Michal David či herci Jiří Krampol a Ivan Vyskočil, což bylo zejména v případě Davida terčem velké kritiky, že prezident se takto odvděčuje svým podporovatelům.

Fotogalerie
29 fotografií