Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Samuela unesli přímo ze školy, rodiče jsou zděšení. Co se chlapci stalo?

Autor: shp - 
10. listopadu 2018
17:37

Zoufalá rodina přišla ze dne na den o svého syna Samuela. Manželé Dana (36) a Viktor (41) ze slovenského Ovčiaska prožívají nejhorší chvíle svého života. Jejich syna Samka odvezla přímo ze třídy sociálka do krizového centra. Rodiče se marně snažili zjistit, co se stalo.

Všechny problémy začaly v pátek 26. 10. po poledni. „Přišli pro bratra, že mu prý není dobře a že jde k doktorovi. Všichni jsme z toho byli překvapení, protože si na nic nestěžoval. Ve třídě se zavřely dveře a já jsem zůstal jako opařený,“ říká bratr Adam (13), který se Samkem chodil do jedné třídy.

Škola svého žáka údajně vydala na základě kontroverzního dopisu, který měl Samko sám napsat. Otřesení jsou nejenom jeho rodiče, ale všech pět jeho sourozenců. Před dvěma týdny napsal chlapec dopis, který donesl učitelce. Stálo v něm, že je na něj jeho máma velmi přísná, že na něj křičí a bije ho.

Dopis jsem si přečetla, no to, co v něm bylo napsané, nemůže být z jeho hlavy. Samko trpí dysgrafií a dyslexií, nedokáže napsat souvislou a srozumitelnou větu. Navíc k tomu trpí syndromem ADD, což je porucha chování,“ řekla webu Pluska.sk máma Dana, která čeká za měsíc dalšího synka. Rodiče jsou šokovaní, že škola upozornila Úřad práce, je o situaci neinformovala a konala bezhlavě.

Sociálka tak Samka odebrala a umístila do krizového centra Náruč v Žilině. Stalo se tak před očima jeho bratra Adama během hodiny fyziky. „Samka vůbec máma netýrá, jen mu učení jde velmi pomalu. My se učíme a jdeme ven, on je u knih déle. A když ho máma nepustí ven, tak se v jeho hlavě promítá, že ho týrá, což není vůbec pravda,“ řekl Adam.

Samuel je v pubertě a tento výkyv je v tomto věku normální, proto je učení s ním těžší. „Musím nad ním stát, aby se naučil, musím na něj být trochu přísnější, ale nejsem žádná tyranka a aby mi k tomu ještě sebrali dítě,“ pláče Dana, která si přeje jen jedno, aby měla všechny děti doma u sebe.

Vše redaktorům potvrdila i dcera Simona (16). „Divím se, jak takto mohou postupovat úředníci, když nic nezjistí. Samko je jiný než my, ale je to náš bratr a máme ho rádi, ani vlas bychom mu na hlavě nezkřivili,“ prohlásilo děvče. Když máma volala do školy v osudný den, odmítli jí poskytnout jakékoliv informace.

Volala jsme tam, ale pověděli mi, že se se mnou nemají o čem bavit a položili mi telefon. Protože jsem nevěděla, co se děje, kontaktovala jsem policii. Od soudu mi volali, abych počkala na písemné rozhodnutí,“ uzavírá uplakaná a zhrzená Dana. Rodina okamžitě jednala a prostřednictvím svého právního zástupce podala oznámení o podezření ze spáchání trestního činu únosu a zneužití veřejné pravomoci činitele.

Přišli pro chlapce bez toho, aby si cokoliv ověřili. V době odebrání chlapce neměli soudní rozhodnutí. To bylo vydané až dvě hodiny poté, jak bylo dítě doslova uneseno ze školy. Neexistoval žádný důvod na takovýto extrémní zásah do rodiny a na vytrhnutí dítěte z přirozeného prostředí,“ potvrdil právní zástupce rodiny Radovan Konečný.

Na základě písemné výpovědi dítěte, následně jím potvrzené při osobním rozhovoru ve škole, úřad vyhodnotil situaci dítěte jako podezřelou z týrání. Následně konal svou zákonem stanovenou povinnost, postaral se o dítě a navrhl soudu vydat neodkladně opatření o dočasném umístění dítěte do náhradní péče,“ informoval mluvčí úřadu Jana Lukáčová.

Redaktoři webu navštívili i ředitelku školy, která se k celé situaci nechtěla vyjadřovat. „Jednali jsme v souladu se zákonem,“ řekla ředitelka Jana Hűbnerová. Rodina podala na policii trestní oznámení. „Ve vámi uvedené věci je na odboru kriminální policie evidované trestní oznámení pro podezření ze spáchání únosu a zneužití pravomoci veřejného činitele,“ řekla policejní mluvčí Jana Balogová.

Podle dětské psycholožky, jak jde o dítě ve věku 13 let, už při běžných intelektuálních schopností a bez duševní poruchy by mělo jednoznačně umět posoudit, zda kvůli chování rodičů prožívá jako týrání. „Někdy nechápeme, jak ovlivňuje naše chování jiného člověka, jaké pocity v něm vyvolává, zvlášť citlivě může reagovat citlivé dítě. Je v citlivém věku, ve které potřebuje dostatek úcty a podpory ze strany rodičů,“ říká psycholožka Elena Ištvánová.

Podle ní je to o to těžší, jak má nějaké těžkosti v učení v důsledku poruchy. „Někdy jsme zatíženi starostmi o živobytí, jak uživit děti, kráčíme den za dnem občas s únavou, naše reakce na dítě proto může být neadekvátní, netrpělivá, či přehnaná. Může se stát, že se zachováme správně, že nám "uletí nervy" a řekneme něco, co jsme neměli. Potom je namístě přijít a otevřeně hovořit s dítětem o tom, že "mrzí mě to, je mi to líto, udělal jsem chybu," radí zkušená psycholožka.

Není jednoduché vychovávat dítě, která má nějaké těžkosti, například zmíněné poruchy učení. Vyžaduje to hodně sil a trpělivosti rodiče – pomáhá uvědomovat si v takových situacích, že je to moje dítě a chci tu pro něho být a chci pro něho jen to nejlepší,“ pokračuje. „Možná nebude mít ten nejlepší výkon ve škole, ale pro život je důležitější, aby vyrůstalo přijaté, v lásce a aby se z něj stal dobrý člověk,“ uzavřela Ištvánová.

fido2 ( 11. listopadu 2018 10:34 )

Asi jednoduchá máma, tolik dětí...to se není čemu divit. Kluka může svým chováním dost poškodit.

petrw ( 11. listopadu 2018 06:45 )

a ještě k tomu porucha chovani...joo eura na nej budou chybet

europa ( 11. listopadu 2018 05:47 )

Nějaká pochybná rodina se diví, že jí sebrali dítě? Normální lidé nemají 7 dětí!!!

jasnovidec01 ( 10. listopadu 2018 22:37 )

tleskapoud: to mluvíš o sobě co ???ty to nějak znáš

jasnovidec01 ( 10. listopadu 2018 22:35 )

mudrFuciminakule: to mluvíš o sobě co ???ty to nějak znáš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání