Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Panika na nebi: Řídící letového provozu mumlala, pak úplně zmlkla

Autor: peb - 
11. listopadu 2018
20:27

Řídící letového provozu na mezinárodním letišti v Las Vegas pravděpodobně zkolabovala ve chvíli, kdy komunikovala se skoro třiceti piloty na ranvejích i ve vzduchu. Ty situace pořádně „vykolejila“, řídící byla totiž v tu chvíli na věži sama. K žádné nehodě ale důsledkem toho nedošlo a správa změnila systém obsazování směn. Informoval o tom server Fox News. 

Žena začala při komunikaci nejprve nezřetelně vyslovovat pokyny a po čtyřiceti minutách se úplně odmlčela. Žádné bezpečnostní komplikace se při incidentu neodehrály, ujišťuje v prohlášení federální letecká správa. Totožnost zaměstnankyně nikdo neuvedl a dosud není jasné, co přesně se stalo. 

První hodina její směny přitom proběhla normálně. Poté ale začala žena mluvit nezřetelně a ospale, za což se pilotům i omlouvala. Ti začali o celé situaci mluvit i mezi sebou. O několik minut později do vysílačky nesprávně řekla jedno z volacích čísel. Poté se z jejího mikrofonu začaly ozývat podivné dýchavičné zvuky a nastalo ticho, které přerušil až zvuk dveří a mužský hlas, ptající se, jestli je žena v pořádku.  

Druhý řídící letového provozu byl totiž v době incidentu mimo pracoviště na svačině, což služební řád povoluje. V návaznosti na událost správa nařídila, aby ve věži museli být dva lidé za každých okolností. 

Zobrazit celou diskusi